Servicii extinse oferite de Ghiseul.ro

Servicii extinse oferite de Ghiseul.ro

Platforma online ghişeul.ro îşi extinde serviciile oferite utilizatorilor. Din 10 septembrie clienţii mai multor banci comerciale vor putea plăti online taxele şi impozitele prin această platformă.

Până acum folosesc ghişeul.ro doar puţin peste 350 de mii de persoane. Ministrul comunicaţiilor, Bogdan Cojocaru, a spus, că în acest moment sunt în sistem 351 de loca... Citeşte mai mult...

Vara incepe cu o minivacanta! Romanii vor avea libere zilele de 1 si 5 iunie – iar pentru bugetari, legea adduce inca o zi libera in plus, respectiv 2 iunie

Vara incepe cu o minivacanta! Romanii vor avea libere zilele de 1 si 5 iunie – iar pentru bugetari, legea adduce inca o zi libera in plus, respectiv 2 iunie

Spre bucuria multora, Hotararea de Guvern nr. 333/2017 inlesneste planurile bugetarilor pentru o minivacanta in primele zile ale verii. Astfel, aceasta stabileste ca ziua de 2 iunie este zi libera, si chiar daca va trebui sa fie recuperata ulterior  in mod integral intr-o s... Citeşte mai mult...

Sectorul 4 ia masuri pentru disciplinarea conducatorilor care parcheaza neregulamentar, desi ideal era sa creeze multe locuri de parcare

Sectorul 4 ia masuri pentru disciplinarea conducatorilor care parcheaza neregulamentar, desi ideal era sa creeze multe locuri de parcare

Consiliul Local al sectorului 4 a inceput activitatea lunii aprilie prin adoptarea Poiectului de hotarare privind reglementarea activitatii de ridicare, transport, depozitare si eliberare a vehiculelor stationate neregulamentar pe partea caros... Citeşte mai mult...

Desi este o mare aberatie, Ministrul mediului pregateste o noua repartizare a nivelului de poluare pentru fiecare autoturism prin stickere corespunzatoare

Desi este o mare aberatie, Ministrul mediului pregateste o noua repartizare a nivelului de poluare pentru fiecare autoturism prin stickere corespunzatoare

Marti, 14 martie 2017, in initierea discursului sau, Ministrul Mediului – Daniel Constantin a lansat asigurarea ca (inca) nu va fi introdusa o noua taxa pentru inlocuirea taxei de mediu eliminata de la 1 februarie.

Citeşte mai mult...

In anul 2017, valoarea tichetelor din Programul Rabla va atinge 8000 de lei

In anul 2017, valoarea tichetelor din Programul Rabla va atinge 8000 de lei

De curand, ministrul Mediului, Daniel Constantin a facut declaratii publice imbucuratoare cu privire la evolutia Programului Rabla. Acesta a declarat ca valoarea tichetelor va creste fata de anul anterior, in acest an atingand valoarea de 8000 de lei, suma de care se poate dis... Citeşte mai mult...

2,67 miliarde de lei plafon integral de garantare a programului “Prima casa” in anul 2017

2,67 miliarde de lei plafon integral de garantare a programului “Prima casa” in anul 2017

Programul “Prima casa” se va bucura, conform strategiei de guvernare, nu doar de o sustinere financiara redimensionata, ci si de noi clarificari normative.

Citeşte mai mult...

DALLBOGG – un nou jucator pe piata de asigurari RCA din Romania

DALLBOGG – un nou jucator pe piata  de asigurari RCA din Romania

Conform informatiilor facute publice de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara, DALLBOGG a obtinut autorizatia pentru vanzarea asigurarilor RCA pe piata din Romania in data de 22 februarie a acestui an (2017).

Citeşte mai mult...

Vesti bune pentru bugetari! De la iulie exista posibilitatea ca acestia sa primeasca un voucher de vacanta in valoare de 1450 lei, conform declaratiei ministrului Turismului, Mircea-Titus Dobre

Vesti bune pentru bugetari! De la  iulie exista posibilitatea ca acestia sa primeasca un voucher de vacanta in valoare de 1450 lei, conform declaratiei ministrului Turismului, Mircea-Titus Dobre

Primavara se apropie, iar turismul romanesc promite de asemenea o revigorare stimulata chiar de catre stat.

Intre 16 si 19 februarie 2017 dimensi... Citeşte mai mult...

Verificarile la granitele externe UE se amplifica!

Verificarile la granitele externe UE se amplifica!

Cetatenii din UE si din state terte care vin in UE sau pleaca din UE vor fi verificati in mod sistematic in bazele de date, conform regulamentulu votat recent.

<... Citeşte mai mult...

A fost adoptat Acordul de Liber Schimb intre Uniunea Europena si Canada (CETA)

A fost adoptat Acordul de Liber Schimb intre Uniunea Europena si Canada (CETA)

15 februarie 2017 – ziua in care in plenul Parlamentului European au fost exprimate 408 voturi pentru, 254 impotriva, si 33 abtineri referitoare la acordul CETA, acord ce promite sa redefineasca dimensiunile comertului international.

... Citeşte mai mult...
Previous
Următor
Scris de  Administrator 06 Iulie 2012 Published in Informatii Utile

Proiectul Legii Sanatatii a fost postat pe site-ul Ministerului Sanatatii

Rate this item
(1 Vot)

Ministerul Sănătăţii a postat în data de 3 iulie, pe pagina de web (www.ms.ro), în secţiunea “Reforma în Sănătate”, proiectul de Lege privind organizarea şi funcţionarea sistemului de sănătate din România.

Conform proiectului de act normativ, principalele modificări din sistem vizează reorganizarea sistemului de asigurări de sănătate, organizarea şi funcţionarea spitalelor, precum şi creşterea controlului calităţii serviciilor şi creşterea rolului Ministerului Sănătăţii în monitorizarea şi controlul politicilor de sănătate.

salon_urgente
„Propunerea legislativă are în vedere, în primul rând, reducerea dezechilibrului financiar şi regândirea organizatorică şi funcţională a întregului sistem sanitar. Proiectul de lege propune un model care să crească baza de colectare a contribuţiilor de asigurări de sănătate, să asigure utilizarea eficientă a resurselor financiare, păstrând eforturile contribuabililor în actualele limite”, a declarat Vasile CEPOI, ministrul Sănătăţii.

În ceea ce priveşte reorganizarea sistemului de asigurări de sănătate, aceasta este una dintre principalele schimbări care urmăreşte să răspundă cerinţelor populaţiei, adică desfiinţarea monopolului CNAS şi autonomie în conducerea şi în administrarea Fondului naţional  de asigurări obligatorii de sănătate (independenţa FNUASS prin scoaterea fondului de la bugetul consolidat).

Astfel, asiguraţii vor avea controlul utilizării fondurilor din sănătate şi vor putea încheia şi asigurări facultative. De asemenea,  niciun cetăţean nu va plăti mai mult la fondul de asigurări, contribuţia nu va creşte.

Schimbări în cadrul sistemului de asigurări:

1. Asigurări obligatorii de sănătate

Asigurările obligatorii de sănătate vor reprezenta sistemul principal de finanţare a serviciilor de sănătate. Vor exista asigurări obligatorii de sănătate care vor putea fi încheiate la o societate de asigurări sau la o societate mutuală de asigurări.

2. Contribuţia la Sănătate rămâne aceeaşi

Ca şi până în prezent, pentru asigurările obligatorii, asiguraţii vor plăti contribuţia la Fondul Naţional de Asigurări Obligatorii  de Sănătate. Contribuţia este aceeaşi ca şi până acum, aceasta nu se modifică.

3. Persoanele scutite de la plata contribuţiei

Persoanele care beneficiază de asigurare de sănătate fără plata contribuţiei la asigurările obligatorii de sănătate vor fi copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la vârsta de 18 ani şi până la 26 de ani numai dacă sunt elevi, inclusiv absolvenţii de liceu până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni, ucenici sau studenţi şi dacă nu realizează venituri din muncă, tinerii cu vârsta de până la 26 de ani care provin din sistemul de protecţie a copilului şi nu realizează venituri din muncă sau nu sunt beneficiari de ajutor social acordat în temeiul Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare.

4. Sistemul de asigurări va fi structurat pe pachete de servicii

Contribuţia va asigura accesul asiguratului la pachetul de servicii de sănătate de bază (PSSB). Chiar dacă nu eşti asigurat, dar eşti cetăţean român, cetăţean străin, sau apatrid  care ai drept de lungă şedere sau ai domiciliu în România, ai dreptul la pachetul minimal de servicii de sănătate (PMSS), care cuprinde servicii de sănătate finanţate de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Sănătăţii, inclusiv pentru urgenţele medico – chirurgicale. Mai există un tip de pachet de servicii, cel social de servicii de sănătate (PSSS), care se va acorda asiguraţilor cu venituri mici şi persoanelor asistate social, pentru servicii de sănătate cu risc funcțional/vital, altele decât cele din pachetul de bază, decontate de la bugetul de stat.

5. Asigurări facultative de sănătate

Persoanele care vor beneficia de pachetul de servicii de sănătate de bază ar putea opta, suplimentar, pentru un pachet de asigurări facultative de sănătate, care reprezintă un sistem facultativ prin care un asigurător constituie un fond de asigurare, prin contribuţia unui număr de asiguraţi expuşi la producerea riscului de îmbolnăvire, care nu este acoperit de asigurările obligatorii.

Pentru serviciile de sănătate de tip complementar se suportă total sau parţial contribuţia personală a asiguraţilor pentru unele servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale din pachetul de servicii de sănătate de bază. Pentru serviciile de sănătate de tip suplimentar se suportă total sau parţial plata pentru orice tip de servicii necuprinse în pachetul de servicii de sănătate de bază, opţiunea pentru un anumit personal medical, solicitarea unei a doua opinii medicale, condiţii hoteliere superioare, alte servicii de sănătate specificate în contractul de asigurare facultativă.

6. Cetăţenii îşi aleg asigurătorul şi furnizorii de servicii medicale

Printre principiile noii legislaţii se numără alegerea liberă şi informată de către asiguraţi atât a asigurătorului, cât şi a furnizorilor  de servicii de sănătate autorizaţi. Asiguratul îşi alege furnizorii de pe lista asigurătorului.

 7. Societăţi de asigurare şi societăţi mutuale de asigurare

Casele de asigurări de sănătate se vor transforma în societăţi mutuale de asigurări de sănătate. Fiecare asigurat se înscrie într-o astfel de asociaţie, la alegere. Cele 42 case se vor transfera în 8-10 societăţi mutual de asigurări, astfel încât, începând de anul viitor ,cetăţenii să poată să înscrie adeziunile.

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate se va transforma în Autoritatea Naţională de Reglementare a Asigurărilor Obligatorii de Sănătate (ANRAOS).

Asiguratul se poate înscrie fie la o societate mutual de asigurări de sănătate, fie la un asigurător privat. Pachetul de servicii de bază urmează asiguratul fie la asigurătorul privat, fie la societatea mutual.

8. FNUASS va fi independent

Colectarea contribuţiilor se face de către Ministerul Finanţelor Publice, prin intermediul ANAF, într-un cont distinct deschis pe seama ANRAOS, în condiţiile legii.

Ministerul Finanţelor Publice transmite, lunar, ANRAOS şi publică pe website-ul propriu informaţiile cu privire la contul curent şi despre soldul final al fiecărei luni sau despre toate rulajele si tranzacţiile care au avut loc în contul curent în luna respectivă.

Fondul naţional  de asigurări obligatorii de sănătate este gestionat şi se repartizează de către ANRAOS asigurătorilor de sănătate.

9. Co-plata

Coplata – suma fixă care reprezintă plata contribuţiei băneşti a asiguratului pentru a putea beneficia de serviciile de sănătate din pachetul de servicii de sănătate de bază din cadrul sistemului de asigurări obligatorii de sănătate, încasată suplimentar de către furnizor faţă de suma decontată din fond.

Următoarele categorii de asiguraţi sunt scutite de la coplată, după cum urmează:

a) copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii între 18 ani şi 26 de ani, dacă sunt elevi, absolvenţi de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni, ucenicii sau studenţii, dacă nu realizează venituri din muncă;

b) bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate ale Ministerului Sănătăţii, pentru serviciile medicale aferente bolii de bază respectivei afecţiuni, dacă nu realizează venituri din muncă, pensie sau din alte resurse;

c) pensionarii cu venituri numai din pensii de până la 740 lei/lună.

d) femeile însărcinate şi lăuzele, pentru servicii de sănătate în legătura cu sarcina şi lăuzia.

Reorganizarea spitalelor

Spitalele vor fi organizate în unităţi nebugetare şi vor avea libertatea să facă angajări şi să ofere salarii în funcţie de competenţă. Spitalele pot fi publice, private şi publice cu structuri în care se desfăşoară activitate privată. Aceste unităţi vor avea obligaţia să acorde primul ajutor de urgenţă medical, în funcţie de competenţă, oricărei persoane care se prezintă în unitate.

Spitalele publice se pot organiza ca instituţii de sănătate, autonome financiar, care nu se încadrează în categoria instituţiilor publice bugetare. Se vor păstra formele de organizare de tipul institut, spital universitar, spital clinic. Spitalele vor fi acreditate de către Agenţia Naţională de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS), care are în structura sa Comisia Naţională de Acreditare a Spitalelor. În structura spitalului public, va funcţiona o unitate de management a calităţii.

Calitatea serviciilor

Sistemul de asigurare a calităţii în sistemul de sănătate va fi coordonat de către Agenţia Naţională pentru Managementul Calităţii în Sănătate (ANMCS) şi va funcţiona în baza strategiei naţionale pentru asigurarea calităţii serviciilor de sănătate şi a strategiei naţionale informatice în sănătate. ANMCS se va înfiinţa, prin reorganizarea Comisiei Naţionale de Acreditare a Spitalelor (CoNAS), care se desfiinţează.

Sistemul de asigurare a calităţii în sistemul de sănătate va avea rolul de a menţine şi creşte continuu calitatea serviciilor de sănătate şi satisfacţia pacientului legată de aceasta, şi de a eficientiza cheltuirea fondurilor în sistemul de sănătate.

Sursa: Ministerul Sănătăţii
Foto: alba24.ro

Avocat Bucuresti
Last modified on Vineri, 06 Iulie 2012 07:06
Login to post comments

Asculta Radio FolkArt

Ora Romaniei

Categorii Radio Folk Art

Calendar

« Septembrie 2019 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Vizitatori online

0 users and 43 guests online

Crestinism Ortodox

  • Banner

Curs Valutar

Calendar Iconografic

Catedrala Mantuirii Neamului

banner-patriarhie-180x150

Starea Vremii