La Iaşi, sute de mii de credincioşi sunt aşteptaţi să ia parte la Hramul Sfintei Parascheva. Până pe 15 octombrie, autorităţile au organizat în Iaşi un punct de informare, pentru a veni în sprijinul pelerinilor.
Sute de mii de credincioşi sunt aşteptaţi vineri să ia parte la Hramul Sfintei Parascheva – după cum spun reprezentanţii autorităţilor din Iaşi.
Pelerinii stau la coadă şi peste cinci-şase ore în frig pentru a vedea moaştele Cuvioasei.
Până pe 15 octombrie, autorităţile au organizat pe Bulevardul Ştefan cel Mare din Iaşi un punct de informare, pentru a veni în sprijinul persoanelor.Sfânta Parascheva s-a născut în prima jumătate a secolului al XI-lea, la Epivata, astăzi Boiados, în Turcia.
A trăit într-o mănăstire din Heracleea şi apoi în Ţara Sfântă, lângă Iordan. Înainte de a muri, a revenit în localitatea natală, unde a şi fost îngropată.
Trupul ei neputrezit a fost descoperit printr-un miracol şi a fost purtat timp de secole prin mai multe ţări ortodoxe.
În 1235, moaştele ei au ajuns la Târnovo, în vremea Ţaratului româno-bulgar, unde au stat timp de 160 de ani. De aici, Cuvioasa va pleca la Belgrad, în 1393, şi apoi la Constantinopol, în 1521.
Moaştele sale au fost aduse în Moldova de către domnitorul Vasile Lupu, ca o răsplată a dărniciei sale faţă de Patriarhia Ecumenică de Constantinopol.
Sfânta a fost aşezată în noua Biserică a Sfinţilor Trei Ierarhi pe 13 iunie 1641 şi de atunci moldovenii o socotesc ocrotitoarea lor, deşi ar putea fi supranumită “Ocrotitoarea Balcanilor”.
De aceea, astazi vineri, la liturghia ce s-a oficit în aer liber în faţa Catedralei Mitropolitane din Iaşi, începând cu ora 10:00, au fost prezenţi ierarhii din mai toată ortodoxia.
Sursa: romania-actualitati.ro