Delegarea, conform Codului Muncii reprezinta “exercitarea temporară, din dispoziţia angajatorului, de către salariat, a unor lucrări sau sarcini corespunzătoare atribuţiilor de serviciu în afara locului său de muncă.”
Pe perioada delegarii, salariatul “are dreptul la plata cheltuielilor de transport şi cazare, precum şi la o indemnizaţie de delegare (diurna), în condiţiile prevăzute de lege sau de contractul colectiv de muncă aplicabil.”(art. 44 alin. 2 din Codul Muncii)
Conform H.G. 1860 din 21 decembrie 2006, aceasta indemnizatia se acorda salariatului in cazul in care este delegat intr-o localitate aflata la o distanta mai mare de 5 km de localitatea in care isi desfasoara activitatea cu caracter permanent. Aceasta indemnizatie este egala pentru fiecare salariat indiferent de functia indeplinita si de institutia sau autoritatea unde isi desfasoara activitatea si se acorda conform numarului de zile calendaristice socotite de la data si ora plecarii, pana la data si ora inapoierii in localitatea unde isi desfasoara activitatea, fiecare 24 de ore, considerandu-se o zi de delegare. Pentru delegarea de o zi si pentru ultima zi a unei delegatii insumand mai multe zile, indemnizatia va fi calculata numai daca durata este de minim 12 ore.
Diurna externa se acorda personalului roman trimis in strainatate, in valuta, la nivelul prevazut pentru fiecare tara in care are loc deplasarea.Potrivit art. 7 alin. 2 din H.G. 518/1995, “perioada pentru care se acorda diurna în valuta se determina in functie de mijlocul de transport folosit, avandu-se în vedere:
a) momentul decolarii avionului, la plecarea în strainatate, si momentul aterizarii avionului, la sosirea in tara, si de pe aeroporturile care constituie puncte de trecere a frontierei de stat a Romaniei;
b) momentul trecerii cu trenul sau cu mijloacele auto prin punctele de trecere a frontierei sau de stat a Romaniei, atat la plecarea în strainatate, cat şi la inapoierea in tara.”
Prin Ordonanţa nr. 8/2013, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal şi reglementarea unor măsuri financiar-fiscale publicată în Monitorul Oficial nr. 54 din 23 ianuarie 2013, articolul 55 referitor la cheltuieli deductibile limitat, aliniatul 2 litera i se modifica dupa cum urmeaza: “indemnizaţia primită de angajaţi pe perioada delegării şi detaşării în altă localitate, în ţară şi în străinătate, în interesul serviciului, precum şi orice alte sume de aceeaşi natură, pentru partea care depăşeşte 2,5 ori nivelul legal stabilit prin hotărâre a Guvernului pentru personalul din instituţiile publice;”
Astfel orice suma care depaseste limita stabilita va fi considerata venit asimilat salariului si se va impozita conform legii.
Un articol de: Dalina E.