Informatii utile in cazul calatoriilor, vacantelor sau deplasarilor in Egipt

Zone sau intervale de timp care pot fi periculoase!

Având în vedere ultimele evoluţii ale situaţiei de securitate din Egipt, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români ca, în perioada următoare, să evite deplasările care nu sunt necesare în anumite zone din această ţară, respectiv în Cairo, Alexandria, Ismailia, Suez, El Arish, Badr, Helwan, Hurgada, Sharm El Sheikh, Dahab, Taba, mânăstirea Sfânta Caterina, precum şi călătoriile care includ vizitarea siturilor de la Luxor şi Aswan. Sunt interzise cu desăvârșire călătoriile în nordul Peninsulei Sinai.

La data de 30 iunie 2012 în R.A Egipt, vor avea loc alegeri parlamentare și prezidențiale. Cetăţenii români sunt sfătuiţi să evite zonele aglomerate, în care se desfăşoară mitinguri, manifestaţii publice, deoarece există riscul ca acestea să degenereze în demonstraţii violente.

Totodată, cetăţenii români sunt sfătuiţi să manifeste prudenţă în locurile publice, mai ales în zone cu case de schimb valutar şi bănci, în special în Cairo, Helwan și stațiunile din Peninsula Sinai. În ultima perioadă au avut loc acţiuni de protest ale diferitelor categorii profesionale, ale căror revendicări au caracter socio-economic. De asemenea, s-au înregistrat atacuri armate asupra caselor de schimb valutar, băncilor şi transporturilor de valori.

Eliberarea, de către autorităţile locale, în timpul manifestaţiilor recente a unor arestaţi şi condamnaţi, determină în continuare apariţia unor pericole suplimentare. În unele regiuni din ţară au avut loc confruntări armate între populaţia locală şi forţele de ordine.

Sunt incidente frecvente în zonele în care sunt dispuse sediile misiunilor diplomatice ale Irakului și Siriei, se înregistrează proteste violente la sediul misiunii diplomatice a Libiei și pot să apară demonstrații ad-hoc la sediile misiunilor diplomatice ale S.U.A și Israel.

MAE recomandă cetăţenilor români care sunt nevoiţi să se deplaseze în Egipt, să se informeze, în prealabil, asupra situaţiei de securitate din zonele în care urmează să călătorească!

2. Contactarea autorităţilor române

Cetăţenii români care se deplasează în Egipt sau care se află deja pe teritoriul acestei ţări, sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României în Egipt şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc, sunt atenţionaţi că o fac pe propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare de carieră în astfel de zone sunt reduse.

3. Alte recomandări 

Cetăţenii români sunt sfătuiţi cu insistenţă să îşi încheie asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă!

MAE recomandă cetăţenilor români care se află deja în Egipt:

* Să respecte anunţurile şi recomandările autorităţilor locale;

* Să evite demonstraţiile, locurile aglomerate, precum şi arenele de desfăşurare a unor competiţii sportive;

* Să urmărească mass-media locală pentru a afla care sunt zonele în care se desfăşoară acţiuni de protest pentru a le putea evita;

*Să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în maşini;

* Să respecte tradiţiile şi obiceiurile locale;

* Să evite deplasările în perioada furtunilor de nisip, care au loc de regulă în lunile februarie-aprilie;

* Să se informeze, în prealabil, asupra posibilităţilor de deplasare spre Cairo, în caz de urgenţă;

* Să se adreseze Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate.

* Să acceseze periodic pagina web a Ministerului Afacerilor Externe, rubrica „Sfaturi de călătorie”.

Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetăţenii români care călătoresc în Republica Arabă Egipt în scop turistic au nevoie de viză.

Viza turistică se poate obţine la aeroport sau la sediul Ambasadei Republicii Arabe Egipt în România, costul acesteia fiind de aproximativ 20 USD.

Titularii de paşapoarte diplomatice şi de serviciu nu pot obţine viză de intrare la aeroport. Aceştia au obligaţia să obţină, în prealabil, o viză de intrare biometrică de la Ambasada Republicii Egipt în România. În caz contrar, acestora nu li se permite intrarea pe teritoriul egiptean.

Viza simplă de intrare se poate prelungi până la maximum 1 an, dacă există un temei care să justifice extinderea.

Viza pentru şedere de lungă durată în scop de muncă sau de studii se eliberează de Ministerul de Interne egiptean, numai după intrarea în această ţară.

La intrarea şi la ieşirea în/din Egipt, fiecare cetăţean străin completează o fişă cu principalele date de identificare, scopul şi durata vizitei. Este foarte important ca datele înscrise în aceste fişe să fie trecute complet şi corect, ele fiind supuse procesării pe calculator, în cazul unor neconcordanţe existând posibilitatea refuzului intrării/ieşirii din ţară până la clarificarea situaţiei.

Având în vedere că în Egipt este în vigoare starea de urgenţă încă din 1981, există posibilitatea refuzului intrării în ţară a străinilor ca urmare a unor decizii ale poliţiştilor de frontieră, cu justificarea pericolului adus siguranţei naţionale, îndeosebi în perioadele critice pe plan intern.

Pentru o şedere de până la 30 de zile nu este necesară înregistrarea şederii. Depăşirea acestei perioade impune însă înregistrarea şederii la Ministerul de Interne. Cererea de înregistrare trebuie depusă înainte de expirarea perioadei de 30 de zile. Durata de soluţionare a cererii este cuprinsă între 30 şi 60 de zile.

Condiţii de obţinere a dreptului de şedere pentru angajare în muncă: angajarea în Egipt este reglementată de Legea Muncii, intrată în vigoare în iunie 2003. Dreptul de şedere pentru angajare în muncă se acordă de Ministerul de Interne.

Pentru obţinerea dreptului de şedere sunt necesare următoarele documente:

* deţinerea unui paşaport valid pentru cel puţin 6 luni de la acordarea vizei;

* 6 fotografii tip paşaport;

* contract de muncă încheiat cu o persoană juridică;

* copia legalizată la ambasadă a documentelor de studii care să ateste pregătirea profesională şi experienţa cerută de poziţia ocupată,

* testul SIDA (numai la prima eliberare a vizei).

Viza de angajare în muncă se obţine de angajator şi se reînnoieşte anual. În cazul reînnoirii, cererea se face cu cel puţin 30 de zile înainte de expirarea vizei precedente. Obţinerea permisului de muncă atrage eliberarea vizei de rezident pe durata valabilităţii acestuia, inclusiv pentru membrii familiei.

Dreptul de şedere pentru studii: înscrierea la studii în Egipt se face în baza unui contract convenit cu o instituţie de învăţământ care prevede atât costurile instruirii, cât şi modalităţile de plată. Dreptul de şedere pentru studii se acordă după o perioadă cuprinsă între 1 şi 6 luni.

Pentru informaţii suplimentare privind condiţiile de intrare şi regimul de şedere în Egipt, vă recomandăm să consultaţi informaţiile oficiale furnizate de autorităţile egiptene:

* Ambasadei Republicii Arabe Egipt din Bucureşti

* Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Arabe Egipt

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Reglementări vamale

Aparatura electronică, cu excepţia computerelor portabile (laptop), a telefoanelor mobile, a camerelor video sau a aparatelor de fotografiat este, în general, supusă taxelor vamale.

Este recomandabilă declararea aparaturii electronice la punctul vamal, aceasta fiind, de regulă, înscrisă pe viza de intrare.

Este permisă introducerea a 200 de ţigarete, 25 ţigări de foi sau 200g tutun, un litru de băuturi alcoolice şi un litru de colonie.

Medicamentele necesare uzului personal şi articolele noi cu valoare de până la 100 lire egiptene sunt de asemenea scutite de taxele vamale, cu condiţia să nu facă obiectul comercializării.

Este interzisă introducerea în Egipt a următoarelor articole: substanţe anabolizante, substanţe explozive, muniţii, armament, casete video care contravin uzanţelor islamice. Producerea şi traficul de droguri sunt pedepsite foarte aspru, putându-se ajunge la pedeapsa cu moartea. Între substanţele halucinogene este considerat şi macul.

Suma maximă de bani permisă la intrarea şi/sau ieşirea din Egipt este de 10.000 USD. Ceea ce depăşeşte această sumă trebuie înscris în declaraţia vamală la intrarea în ţară.

La ieşire, controlul sumelor deţinute este sever. Se interzice intrarea sau ieşirea străinilor în/din Egipt cu sume mai mari de 1000 lire egiptene.

Declararea bunurilor şi a sumelor de bani se face la intrarea pe teritoriul egiptean în punctele de trecere a frontierei, în faţa autorităţilor vamale. Pe declaraţia vamală, întocmită în dublu exemplar, se aplică sigiliul autorităţilor, originalul fiind înmânat cetăţeanului străin. La ieşire, declaraţia vamală se prezintă autorităţilor.

Este interzisă cu desăvârşire scoaterea din ţară a fragmentelor de corali şi a scoicilor marine, acestea fiind considerate de autorităţile egiptene obiecte de contrabandă.

Vânarea crocodililor precum şi comercializarea acestora (vii sau împăiaţi) sunt strict interzise în Egipt.

Condiţii privind traficul auto

* Circulaţia auto:

Circulaţia în Egipt se desfăşoară pe partea dreaptă.

Principala regulă de circulaţie o constituie protejarea părţii din faţă a autoturismului. Ca urmare, regulile europene (prioritatea de dreapta, prioritatea de drum principal, etc.) nu au aplicabilitate.
Se recomandă cetăţenilor români care conduc autoturisme pe teritoriul Egiptului să încheie poliţie de asigurare a autovehiculelor pentru cazuri de accident sau furt.
Deoarece Egiptul este o ţară musulmană în care, prin tradiţie, nu se consumă alcool, legislaţia nu face referiri la alcoolemie.

* Limitele de viteză admise: 

Viteza de circulaţie permisă este, de regulă, înscrisă pe indicatoare.
Limita maximă de viteza este de 90 sau 100 km/h, în funcţie de calitatea căii de rulare.

* Centura de siguranţă:

Este obligatorie.

* Parcarea:

În general, parcarea constituie o problemă din cauza numărului mare de autoturisme angajate în trafic. Se recomandă lăsarea maşinii în parcare fără frâna de mână trasă şi necuplată în viteză, pentru ca maşina să poată fi mutată cu uşurinţă în faţă sau în spate pentru a permite intrarea sau ieşirea din parcare a altor maşini.

* Permisul de conducere: 

În primele trei luni de la data intrării în Egipt, autorităţile egiptene acceptă conducerea unui autoturism în baza permisului de conducere românesc. După expirarea acestei perioade, este necesară obţinerea unui permis auto egiptean, care se eliberează în baza următoarele documente:
– permisului auto românesc
– certificatul medical
– testul ORL
– 2 fotografii
– paşaportul cu viza de rezident.

Pentru obţinerea unui permis de conducere egiptean, în absenţa unuia românesc valabil, este necesară promovarea examenului auto pe plan local, care constă în identificarea semnelor de circulaţie internaţionale, conducerea maşinii pe o distanţă scurtă şi parcarea acesteia.

Informaţii pentru cazurile de accident de circulaţie

În cazul accidentelor soldate cu rănirea unor persoane, se recomandă contactarea imediată a Ambasadei României din Cairo, după ce s-a reţinut numărul de înmatriculare al autoturismului cu care s-a intrat în coliziune.

Sistemul medical

Este recomandat să vă încheiaţi o asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă.

Persoanele angajate pe bază de contracte de muncă în Egipt pot încheia asigurări medicale la firmele specializate, prin compania angajatoare, aceasta fiind una dintre condiţiile de angajare în muncă.

Spitalizarea de urgenţă se face la cererea poliţiei turistice, a poliţiei rutiere (în caz de accidente), a agenţiei turistice (în cazul grupurilor organizate de turişti), sau a firmei angajatoare (în cazul persoanelor angajate pe bază de contractelor de muncă).

Dat fiind traficul extrem de dens, intervenţia ambulanţelor se face cu dificultate.

Spitalizarea de urgenţă se plăteşte în cazul în care nu există asigurare medicală, majoritatea clinicilor solicitând plata în avans a 10% din valoarea costurilor de spitalizare.

Nu există unităţi medicale cu tratament gratuit.

Costul unei vizite standard la medic este de 20-40 USD, iar o zi de internare în spital la standarde internaţionale costă între 100 şi 300 USD.

Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, vă recomandăm să vă adresaţi Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

Utilizarea cărţilor de credit

În Egipt sunt acceptate cărţile de credit cele mai uzuale (American Express, Visa, Master Card).

Schimbul valutar se face numai la bănci sau la casele de schimb.

Informaţii utile

În Egipt, zilele de vineri şi sâmbătă sunt zile nelucrătoare.

Sărbătorile legale sunt următoarele: 7 ianuarie (Crăciunul Coptic); 11 februarie (Eid El Adha); 25 aprilie (Ziua Eliberării Sinaiului); 28 aprilie (Sham El Nessim); 1 mai (Ziua Internaţională a Muncii); în aprilie – mai Paştele Coptic concomitant cu Paştele ortodox; aprilie sau mai – Naşterea Profetului; 18 iunie (Evacuation Day); 23 iulie (Ziua Naţională a Egiptului); 6 octombrie (Ziua Armatei); 24 octombrie (Ziua Eliberării Suezului); luna octombrie 4 zile (Ramadan); 23 decembrie (Ziua Victoriei).

Vizitarea/acostarea în porturile egiptene:

Este necesară obţinerea aprobării de tranzitare a Canalului de Suez sau de vizitare/acostare în porturile egiptene.

Notificarea vizitelor neoficiale sau de rutină trebuie făcută cu cel puţin 21 de zile înainte. Primirea şi prelucrarea acestor solicitari se face la Ministerul de Externe al R.A. Egipt – Direcţia Afaceri Generale, singura autoritate compententă.

Atenţie! Pentru a putea fi posibilă examinarea solicitării şi emiterea aprobării necesara pentru tranzitarea Canalului Suez sau pentru vizitarea/acostarea în port, autorităţile egiptene insistă asupra respectării procedurilor în vigoare.

Siguranţă şi criminalitate

Egiptul este o ţară sigură din punctul de vedere al criminalităţii.

Infracţiuni minore de tipul furtului din buzunare, înşelăciunilor sau furtului din maşini pot apărea în zone aglomerate (gări, staţii de autobuze, parcări, centre comerciale sau benzinării).

Recomandări pentru siguranţa dvs.:

* Evitaţi circulaţia pe timp de noapte, locurile aglomerate, demonstraţiile şi deplasarea în zone izolate ale ţării.

* Păstraţi în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini.

* Respectaţi tradiţiile şi obiceiurile locale. Persoanele de sex feminin sunt sfătuite să adopte o ţinută şi un comportament decent în public.

* Furtul autoturismelor a devenit o sursa de îngrijorare. Uşile si geamurile de la autovehicule trebuie ţinute închise.

* Jafurile şi furtul din buzunare au devenit ceva comun, în cazul unui eventual atac, vă sfătuim să nu opuneţi rezistenţă.

* Dacă călătoriţi în scop turistic, folosiţi numai operatori acreditaţi. Urmaţi sfaturile conducătorului grupului şi ale forţelor de ordine.

În cazul pierderii paşaportului românesc, este obligatorie sesizarea scrisă a biroului local al poliţiei ca şi informarea Ambasadei României din Cairo.

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, se recomandă contactarea celui mai apropiat birou al poliţiei.

În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor egiptene, trebuie apelate următoarele numere de urgenţă:

– 4825033 Poliţia rutieră

– 3906028 Poliţia turistică

– 7610257 Pompierii

– 5615551 Ambulanţa

Se recomandă, de asemenea, sesizarea Ambasadei României din Cairo, care poate acorda asistenţă consulară în condiţiile prevăzute de lege.

Ameninţări teroriste

Terorismul este un fenomen global, nelocalizat, prin urmare nici Egipt nu poate fi exclusă din faţa acestei ameninţări.

* Egiptul a suferit atacuri teroriste pe teritoriul naţional, în care şi-au pierdut viaţa    numeroşi cetăţeni străini.

Cetăţenilor români care călătoresc în Egipt li se recomandă să urmărească în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile egiptene şi să acceseze periodic pagina web a Ministerului român al Afacerilor Externe (www.mae.ro)

Regimul animalelor de companie

Conform instrucţiunilor disponibile la Aeroportul Internaţional Cairo, în Egipt se permite intrarea, fără carantină, a animalelor de companie, cu condiţia prezentării unui Certificat Internaţional de Sănătate, semnat în cerneală, cu maximum 14 zile înainte de data sosirii pe teritoriul acestui stat. Certificatul trebuie sa precizeze faptul ca animalul e sănătos, deparazitat şi vaccinat împotriva principalelor boli.

Vaccinul antirabic trebuie să fie administrat cu nu mai puţin de 30 de zile şi nu mai mult de 11 luni înainte de data sosirii în Egipt. De asemenea, autorităţile din Egipt solicită ca animalul de companie să aibă implementat un CIP conform ISO 11784/11785.

La plecarea din Egipt, proprietarul animalului trebuie sa îl aducă în carantină în aeroport cu 48 de ore înaintea plecării, pentru analize si emiterea unui nou certificat de sănătate.

Surse: Ministerul Afacerilor Externe si Legestart.ro
Foto: aatravel.ro