Judecatorii, procurorii, grefierii, executorii, avocatii, notarii publici, consilierii juridici si practicienii in insolventa nu pot cumpara drepturi litigioase, art. 165 3 Cod civil

Sub sanctiunea nulitatii absolute, judecatorii, procurorii, grefierii, executorii, avocatii, notarii publici, consilierii juridici si practicienii in insolventa nu pot cumpara, direct sau prin persoane interpuse, drepturi litigioase care sunt de competenta instantei judec atoresti in a carei circumscriptie isi desfasoara activitatea (art. 1653 alin. (1) Cod civil).
 
Situatie 1. Notarul, care isi are sediul profesional in Ploiest i, doreste sa cumpere un imobil asupra caruia mai multe persoane revendica un drept de proprietate, cazul fiind de competenta Tribunalului Ploiesti.
 
In acest caz intervine interdictia prevazuta de art. 1653 alin. (1) Cod civil, notarul neputand dobandi dreptul de proprietate decat dupa finalizarea litigiului.
 
Solutie: Interdictia priveste vanzarea -cumpararea dreptului litigios, insa nu si promisiunea de vanzare-cumparare a bunului care face obiectul litigiului . Astfel ca incheierea unei promisiuni de vanzare-cumparare este valabila, urmand ca dreptul de proprietate sa fie transmis dupa finalizarea litigiului.

Situatie 2. Grefierul, care lucreaza la Judecatoria Buzau, doreste sa cumpere un imobil asupra caruia se dezbate partajul succesoral in instanta, respectiv Tribunalul Buzau. Suntem in prezenta interdictiei prevazute de art. 1653 alin. (1) Cod civil deoarece in circumscriptia fiecarui tribunal sunt cuprinse toate judecatoriile din judet.
 
Solutie: Grefierul care doreste achizitionarea imobilului poate sa poarte o negociere cu toti mostenitorii, urmand ca partajul sa se stinga printr-o tranzactie, urmand ca grefierul sa dobandeasca ulterior, printr-un contract, dreptul de proprietate asupra imobilului respectiv.
 
Exceptiile prevazute la art. 1653 alin. (2) Cod civil aduc precizari importante privind intinderea acestor interdictii. Astfel, este permisa:

– cumpararea drepturilor succesorale ori a cotelor-parti din dreptul de proprietate de la comostenitori sau coproprietari, dupa caz . Din interpretarea acestui aliniat se intelege ca, in cazul unui litigiu, indiferent de functia sa de notar, avocat, judecator, grefier etc., persoana care este direct implicata, in sensul ca are dreptul la o cota parte din dreptul de proprietate, poate cumpara cotele -parti ale celorlalti mostenitori.

– cumpararea unui drept litigios in vederea indestularii unei creante care s -a nascut inainte ca dreptul sa fi devenit litigios . Daca exista o creanta asupra bunului nascuta anterior litigiului, este valabila achizitionarea acelui bun, indiferent de calitatea sau functia dobanditorului.

– cumpararea care s-a facut pentru apararea drepturilor celui ce stapaneste bunul in legatura cu care exista dreptul litigios. Cel ce stapaneste bunul nu este intotdeauna si persoana care are dreptul de proprietate. In aceasta situatie persoana poate sa cumpere dreptul litigios, indiferent daca ar exista aparent o situatie din cele prevazute la art. 1653 alin. (1) Cod civil. Singura dovada care trebuie facuta este aceea a stapanirii bunului mai i nainte de interventia litigiului.

Sursa: e-juridic.manager.ro