Painea de secara, pestele gras si fructele de padure combat diabetul si bolile cardiovasculare

Pâinea de secară, peştele gras şi fructele de pădure, în special, afinele, care sunt alimentele de bază ale bucătăriei scandinave, ajută la combaterea diabetului de tip II şi a bolilor cardiovasculare (BCV).
La această concluzie au ajuns specialiştii de la Universitatea de Est din Finlanda.
Cercetătorii finlandezi au ajuns la aceste concluzii în urma unor studii efectuate pe parcursul a 8-12 săptămâni, la care au luat parte persoane expuse riscului de îmbolnăvire cu diabet şi boli cardiovasculare.
Două grupuri de control au participat la studii, urmând diete diferite, primul grup a consumat pâine de secară, peşte gras şi fructe de pădure, iar membrii celui de-al doilea grup au consumat pâine albă.

Ca urmare, la cei care au consumat prima dietă a fost remarcată o concentraţie de lipide mai scăzută în sânge şi că metabolismul producea mai multă glucoză, care secretă insulină, ceea ce duce la scăderea riscului de îmbolnăvire cu diabet.
De asemenea, specialiştii finlandezi au ajuns la concluzia că pâinea de secară bogată în fibre este un bun aliment pentru optimizarea greutăţii, pentru că fibrele conţinute pot regla senzaţia de saţietate şi stimulează procesele metabolice din organism. ( Agenţia ITAR-TASS )

Sursa: rador.ro