Referendumul privind Legea Capitalei a fost abrogat

Referendumul privind Legea Capitalei, din data de 26 iunie, a fost abrogat vineri, în şedinţa de Consiliu General a Municipiului Bucureşti. Referendumul a fost abrogat cu 34 de voturi pentru, unul împotrivă şi o abţinere.
Potrivit Memorandumului de înţelegere încheiat joi, după întâlnirea reprezentanţilor partidelor politice din CGMB, a primarilor de sector şi a primarului general Sorin Oprescu privind chestiuni legate de referendum, proiectul de Lege a Capitalei care a determinat iniţierea referendumului nu corespunde cerinţeleor actuale de dezvoltare a Bucureştiului. În consecinţă, s-a convenit ca în următoarea perioadă să se iniţieze o serie de dezbateri pentru identificarea celor mai bune soluţii de reorganizare administrativă a Capitalei, în contexul constituirii Zonei Metropolitane Bucureşti-Ilfov.

Conform acelui document, referendumul este un instrument de consultare a populaţiei, democratic şi necesar, iar părţile participante consideră că în această situaţie nu mai este necesar. După abrogarea referendumului, primarul general Sorin Oprescu a declarat că ”ne aflăm în faţa unui act reparatoriu în urma unei negocieri deschise cu participarea preşedintelui Romăniei la discuţiile privind problemele legate de reorganizarea teritorială.

”Vorbim de faptul că în acest moment Legea Capitalei nu mai este de actualitate, urmând să se ia în consideraţie odată cu reorganizarea mare”, a spus Sorin Oprescu. Cât priveşte banii care s-au alocat din rezerva municipalităţii pentru referendum, respectiv suma de 10 milioane lei, primarul general a spus că din aceştia s-au cheltuit foarte puţini bani, iar restul, în conformitate cu solicitarea prefectului Capitalei, vor fi folosiţi la viitoarele acţiuni tip referendum.

Primarul general a spus că, practic, s-a cheltuit aproximativ un sfert din banii pe care i-au cerut sectoarele. La rândul său, preşedintele de şedinţă Călin Murg a spus că s-a ajuns la o înţelegere între partidele politice, iar în aceste condiţii nu mai era necesar unui referendum.

Surese: AGERPRES si administratie.ro