Sisteme de alarma la cutremur in Romania

Cutremurele tot mai dese din România au adus cu ele şi măsuri de precauţie speciale. Un sistem  de alertare în cazul unui seism major, de peste 7 grade pe scara Richter, va fi instalat în mai multe judeţe din sudul ţării. Dispozitivul va fi conectat la serverele Institutului de Fizică a Pământului.

Proiectul costă 6 milioane de dolari şi este realizat în parteneriat cu bulgarii.

Dispozitivul de avertizare funcţionează deja în 150 de puncte din România. În curând va fi operaţional în alte şapte oraşe din sudul ţării, dar şi în opt districte din Bulgaria.

Autorităţile vor primi de la sistem alarmarea cu 20-40 de secunde înainte de a ajunge unda periculoasă în zona unde se află, potrivit Antena3. Este un sistem conceput special pentru Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă. Pe lângă declanşarea alertei, el blochează anumite instalaţii periculoase care ar putea afecta populaţia.

Pe lângă instituţiile mari, chiar şi asociaţiile de locatari pot beneficia de pe urma sistemului de alertă. Îşi pot instala un dispozitiv care blochează gazele cu un senzor local sau comandat de la distanţă. Numai că teama de cutremur costă scump – între 5.000 şi 10.000 de dolari!

41 de cutremure în România, numai în ultimele două luni!

41 de cutremure s-au produs în ultimele două luni în zona Vrancea. Cel mai puternic seism din această lună, de 4,8 grade pe scara Richter, a avut loc pe 4 octombrie şi s-a simţit destul de intens în Capitală.

Alte şase seisme s-au mai produs în România de la începutul acestei luni (octombrie), însă au fost de intensitate mai mică. Cinci dintre acestea au avut loc în zona Vrancea, iar unul în Transilvania. Câte un cutremur s-a înregistrat în Câmpia Română, Moldova şi Banat.

Sursa: jurnalul.ro