Soferii, razbunati. Inregistrarile facute de politisti in trafic sunt ilegale

Soferii, razbunati. Inregistrarile facute de politisti in trafic sunt ilegale

Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu, a declarat, joi, la Alba Iulia, ca filmarea soferilor opriti in trafic pentru diferite abateri de catre politistii rutieri este ilegala si incalca protectia imaginii persoanei.

Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu, a spus ca nu contesta ideea de a folosi astfel de camere de catre Politia Rutiera, insa soferul oprit in trafic ar trebui sa-si dea acordul pentru a fi filmat.

El a adaugat ca fiecare cetatean are dreptul la imagine, iar acest lucru este garantat de Constitutia Romaniei, dar si de legislatia europeana privind protectia datelor cu caracter personal.

Avocatul Poporului a precizat ca politistul care opreste in trafic o persoana ar trebui nu doar sa o informeze ca este filmata si inregistrata, ci sa ii ceara si acordul pentru acest lucru.

Intrebat daca inregistrarea convorbirilor telefonice de catre departamentele de relatii cu publicul ale unor companii de telefonie mobila este legala, Gheorghe Iancu a raspuns ca nici aceasta practica nu este corecta deoarece acordul persoanei inregistrate ar trebui sa fie “expres si echivoc”.

El a afirmat ca vocea sau vorbirea este un element de identificare si orice persoana are dreptul si la protectia acestui element.

Avocatul Poporului a spus ca operatorii de telefonie mobila ar trebui sa lase persoanei posibilitatea de a permite sau nu sa fie inregistrata convorbirea pe care o poarta cu angajatii companiei cand a sunat la departamentul de relatii clienti. “Este absolut clar ilegal. Este o intrebare pusa smechereste prin care ti se cere acordul. Acordul persoanei trebuie sa fie expres si echivoc”, a spus Iancu.

Potrivit sursei citate, in momentul de fata persoana care nu doreste sa ii fie inregistrata convorbirea cu reprezentantul firmei de telefonie mobila are doar posibilitatea de a nu purta aceasta convorbire.

Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu, s-a aflat, joi, la Alba Iulia, unde a avut intalniri cu prefectul de Alba, Stefan Bardan, presedintele Consiliului Judetean Alba, Ion Dumitrel, dar si cu directorii unor institutii publice din judet.

Discutiile dintre politisti si soferii opriti in trafic pentru incalcarea regulilor de circulatie vor fi inregistrate audio-video si vor fi folosite ca probe in cazul in care contraventiile sunt contestate in instanta, sistemele fiind montate pe zece masini ale Politiei Rutiere aflate pe A1 si DN7.

Seful Politiei Rutiere, Lucian Dinita, a declarat, in 29 decembrie 2011, ca sistemele audio-video care, pe langa depistarea abaterilor soferilor, vor inregistra si discutia dintre acestia si politisti au fost montate pe zece masini.

“In momentul in care un sofer contravenient este oprit i se va comunica faptul ca abaterea a fost inregistrata, iar discutia intre contravenient si politist este inregistrata audio. Sistemul a fost conceput ca, la momentul la care politistul pune in functiune sistemele luminoase si acustice, automat camera sa intre in functiune si sa ramana in functiune pe tot cursul constatarii abaterii, intocmirii documentatiei si inmanarii documentelor legale catre contravenient.

Toata discutia dintre politist si contravenient este memorata intr-un card, care ulterior se descarca intr-un calculator al Politiei Rutiere. Practic, este o extensie de microfon care, ca raza de actiune, inregistreaza pana la 300 de metri”, preciza comisarul sef Lucian Dinita. El spunea ca proiectul vizeaza montarea acestor sisteme pe toate autospecialele Politiei, pana in prezent fiind instalate zece camere pe masinile Politiei Rutiere.

Sursa: stirileprotv.ro