A fost adoptat Acordul de Liber Schimb intre Uniunea Europena si Canada (CETA)

15 februarie 2017 – ziua in care in plenul Parlamentului European au fost exprimate 408 voturi pentru, 254 impotriva, si 33 abtineri referitoare la acordul CETA, acord ce promite sa redefineasca dimensiunile comertului international.

Presedintele Parlamentului a manifestat in cadrul discursului aprecierea fata de aspect importantete impartasite de Canada si Europa, cum ar fi istoria de prietenie, viziunea comuna pentru viitor si exprimarea in aceleasi limbi. Atat Canada, cat si Europa isi concentreaza resursele de orice natura spre constructia unei lumi mai bune.

Un rezultat pozitiv si rapid al Acordului CETA este reprezentat de ridicarea vizelor pentru cetatenii Uniunii Europene.

Aceasta procedura presupune existenta a doua etape de ridicare a vizelor, fiecare avand drept tinta doua categorii diferite de persoane. Conform acestor informatii, de la 1 mai 2017 se va renunta la vize pentru persoanele care au mai avut viza in Canada, iar pentru persoanele ce nu au avut o asemenea viza, ridicarea va opera incepand cu data de 1 decembrie a anului viitor. 

De asemenea, Acordul CETA deschide nu doar posibilitatea romanilor de a calatori in Canada fara a avea nevoie de vize, ci, printre altele, va genera eliminarea unui numar covarsitor de taxe vamale si stimula investitiile de provenienta canadiana in Romania

Autor: C.J. Mirela Anghel

Foto: rfi.ro