Bigamia in prevederile Noului Cod Civil

Este interzisa incheierea unei noi casatorii de catre persoana care este casatorita (bigamia).

Punere in aplicare

Consultati Capitolul Incheierea casatoriei (271-289) pentru dispozitiile generale de punere aplicare, conform Legii 71/2011 privind punerea in aplicare a prevederilor noului cod civil.

Jurisprudenta

“La 28 octombrie 1978, paratul V.M. a incheiat prima casatorie si la 20 februarie 1993 a doua casatorie, desi prima nu se desfacuse.

Consiliul local Telesti a sesizat instanta pentru a constata nulitatea celei de a doua casatorii, proces la care paratul a prezentat sentinta civila nr. 3974 din 2 septembrie 1993 din care reiese ca prima casatorie s-a desfacut prin divort.

Consecinta: prima instanta a respins actiunea ca lipsita de obiect, solutie mentinuta de Curtea de Apel, care a respins apelul.

Parchetul a introdus recurs, pentru ca in mod gresit s-a respins actiunea ca lipsita de obiect, din moment cea de a doua casatorie era lovita de nulitate.

Recursul este intemeiat.

Articolul 5 din Codul familiei prevede in mod imperativ ca este oprit (interzis) sa se casatoreasca barbatul care este casatorit sau femeia care este casatorita, iar in articolul 19 din acelasi cod se arata care este consecinta incheierii unei asemenea casatorii, adica care este sanctiunea prevazuta de lege, in sensul ca o asemenea casatorie, incheiata cu incalcarea prevederilor articolului 5, este nula de drept, fiind vorba de o nulitate absoluta care nu poate fi inlaturata decat prin anularea casatoriei.

Nulitatea absoluta a casatoriei poate fi invocata atat de catre organele de stat competente(de servicul de stare civila, cum este cazul in speta, sau de catre procuror), cat si de orice persoana interesata(unul dintre soti, rudele acestora sau terte persoane interesate) iar, in timp, anularea casatoriei poate fi ceruta oricand, cu anumite exceptii limitativ prevazute de lege.

Nici invocarea gresita a temeiului de drept al actiunii, adica a prevederilor Decretului nr. 278/1960, in loc de prevederile articolului 5 si 19 din Codul familiei, nu are nicio relevanta juridica, in drept, a actiunilor si cererilor partilor este de atributul exclusiv al instantelor de judecata.

De asemenea, nu are relevanta juridica nici imprejurarea ca intre timp prima casatorie a sotului a fost desfacuta prin divort, deoarece admiterea actiunii de desfacere a primei casatorii nu acopera, nu inlatura, nulitatea celei de a doua casatorii.

obiectul cauzei de fata il constituie anularea celei de a doua casatorii, ori cererea de anulare ar fi ramas fara obiect numai in ipoteza in care prima casatorie ar fi fost declarata nula (si nu desfacuta prin divort) pentru un alt motiv de nulitate prevazut de lege. adica ar fi fost considerata ca si inexistenta.

In consecinta, recursul urmeaza a fi admis, se vor casa hotararile pronuntate de instanta de fond si apel. Pentru ca in mod gresit au retinut ca actiunea in anularea celei de a doua casatorii ar fi ramas fara obiect, din moment ce prima casatorie s-a desfacut prin divort si sa se constate ca a doua casatorie este lovta de nulitate absoluta.

(Constantin Crisu, Stefan Crisu, “Practica si literatura juridica 1994-1997; Curtea Suprema de Justitie, sectia civila, decizia nr.1572 din 30 mai 1995)

Sursa: e-juridic.manager.ro
Foto: zp.ro