Buletine (Carti de Identitate) noi de la 1 iulie 2013

Reprezentantii MAI anunta ca de la 1 iulie vom avea, la alegere, doua modele de buletine dupa modelul european.

Astfel vom putea opta intre un buletin asemanator permisului auto care va contine pe langa datele deja existente pe actualele carti de identitate, semnatura olografa a persoanei si modelul electronic de tip smart card care va contine date in format electronic, un cip cu date biometrice ale cetateanului (imaginea faciala si amprentele a doua degete), si certificate digitale.

Noile carti electronice de identitate si de rezidenta se vor elibera la cerere dupa modelul ales de persoana. In cazul cartii de identitate de tip smart card, amprentele digitale se vor colecta numai cu acordul expres al titularului, respectiv parintilor in cazul minorilor.

“Forma şi conţinutul de date al documentelor de identitate ce urmează a fi puse în circulaţie începând cu data de 01.07.2013, respectiv:

a) pentru cetăţenii români – cartea de identitate, cartea electronică de identitate (C.E.I) şi dovada de reşedinţă;

b) pentru cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi cetăţenilor Confederaţiei Elveţiene şi membrilor lor de familie, care au reşedinţa pe teritoriul României – cartea de rezidenţă şi cartea electronică de rezidenţă (CER), precum şi carte de rezidenţă permanentă şi carte de rezidenţă electronică permanentă;

2^1) în ceea ce priveşte forma acestor documente, sunt implementate standardele ICAO în materia actelor de identitate, respectiv ID-1;

2^2) referitor la conţinutul de date al actelor de identitate:

a) cartea de identitate conţine date în format tipărit, precum şi elemente de particularizare şi de siguranţă, suplimentare faţă de cele aflate în circulaţie în prezent;

Datele cu caracter personal vizibile sunt:

– numele şi prenumele titularului;
– sexul;
– cetăţenia titularului;
– data şi locul naşterii titularului;
– semnătura olografă a titularului;
– imaginea facială a titularului;
– C.N.P.;
– adresa de domiciliu a titularului.

b) în cazul cărţii electronice de identitate/rezidenţă, de tip smart card, aceasta conţine, suplimentar, date în format electronic, astfel:

– datele din formatul tipărit, cu excepţia semnăturii olografe a titularului;
– prenumele părinţilor titularului;
– certificate digitale;
– date biometrice ale titularului, constând în imaginea facială şi imaginile impresiunilor papilare a două degete;

3. condiţiile tehnice, precum şi aspectele procedurale privind accesul operatorilor de date cu caracter personal la conţinutul microprocesorului cărţii electronice de identitate, respectiv al cărţii electronice de rezidenţă;

4. ansamblul procedural realizat de personalul cu atribuţii în materia soluţionării cererilor pentru eliberarea actelor de identitate, respectiv de actualizare a R.N.E.P.”

Potrivit noilor reglementari, actele de identitate eliberate persoanelor născute după 1 ianuarie 1981 ar urma să se preschimbe între 1 iulie 2013 si 30 iunie 2014,  iar cei născuti între 1 ianuarie 1966 si 31 decembrie 1980 îsi vor schimba actul între 1 iulie 2014 si 30 iunie 2015. De asemenea,  cei născuti între 1 iulie 1946 si 31 decembrie 1965 îsi vor schimba între 1 iulie 2015 si 30 iunie 2016, iar actele persoanelor născute până la data de 31 decembrie 1945 vor fi schimbate între 1 iulie 2016 si 31 decembrie 2016.

In ciuda faptului ca specialistii MAI au fost foarte clari in ce priveste faptul ca noile carti de identitate sunt foarte greu de copiat, avand multe elemente de securizare, si ca dupa personalizare toate datele stocate in bazele de date de productie vor fi sterse, s-au ridicat voci ale ONG-urilor care sustin ca acestea vor putea fi folosite in cazul pierderii sau furtului, pentru furt de identitate sau in alte scopuri ilicite. De asemenea s-au aratat ingrijorati cu privire la incalcarea unor  drepturi fundamentale, a libertatii, demnitatii si vietii private a persoanelor; drepturi garantate de Constitutia Romaniei si Cartea Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene.

Pana la aceasta data, 12 state ale Uniunii Europene au adoptat noul sistem. Ramane de vazut ce vor alege cetatenii Romaniei.

Un articol de: Dalina E.
Sursa: Capital.ro