Camera Deputatilor a adoptat “Proiectul de lege privind desfasurarea activitatii de picnic”

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat marţi proiectul de lege privind desfăşurarea activităţii de picnic, care prevede că aceasta va putea avea loc doar în spaţii special amenajate”, arată AGERPRES.
Proiectul de lege a întrunit 155 de voturi „pentru” şi 10 abţineri.

Proiectul de act normativ are ca obiect crearea cadrului legal privind desfăşurarea activităţilor de picnic pe domeniul public sau privat al statului şi al unităţilor administrativ-teritoriale, pentru a preveni reducerea şi eliminarea impactului negativ generat de practicarea inadecvată a acestor activităţi asupra mediului şi asupra stării de sănătate a populaţiei.
Conform proiectului de lege, activitatea de picnic reprezintă orice activitate de recreere desfăşurată pe domeniul public sau privat al statului şi/sau unităţilor administrativ-teritoriale, de una sau mai multe persoane şi care presupune consumul de băuturi şi/sau alimente, precum şi, după caz, aprinderea sau nu a focului.
Zonele special amenajate sunt zonele aparţinând domeniului public sau privat al statului şi/sau al unităţilor administrativ-teritoriale, dotate cu utilităţi şi facilităţi pentru desfăşurarea activităţilor de picnic şi în care aprinderea focului este permisă.
Aceste zone se vor găsi în parcuri şi în zonele limitrofe ale pădurilor situate în intravilanul localităţilor.
Desfăşurarea activităţii de picnic în alte zone decât cele amenajate special va fi interzisă.

Potrivit iniţiativei legislative, persoanele care merg la picnic nu vor avea voie să distrugă sau să degradeze panourile informative, indicatoarele, construcţiile etc. De asemenea, acestea vor trebui să arunce deşeurile doar în locurile special amenajate, să aprindă focul doar în locurile special amenajate şi să-l supravegheze în permanenţă.
În acelaşi timp, ele trebuie să respecte orarul de desfăşurare a activităţii de picnic corespunzător zonei respective, să lase locul în care au desfăşurat activitatea de picnic aşa cum l-au găsit şi să nu posteze semne sau mesaje.
Nu în ultimul rând, persoanele care merg la picnic NU vor avea voie să spele obiectele care au deservit activităţii de picnic în apele curgatoare învecinate sau la o distanţă mai mică de 30 m faţă de cursurile de apă, să hrănească animalele sălbatice şi vor trebui să NU deranjeze comunităţile locale, viaţa sălbatică sau alţi vizitatori.
Nerespectarea prevederilor acestei legi se va pedepsi cu amenzi cuprinse între 100 şi 5.000 de lei.
Proiectul de lege a fost adoptat de Senat, iar Camera Deputaţilor este decizională în acest caz.

Sursa: legestart.ro si agerpres.ro
Foto: treehugger.com