Codul Penal si Codul de Procedura Penala – din nou sub umbra modificarilor!

 

Prin comunicatul de presa din data de 19 ianuarie 2017, CSM a anuntat ca va raspunde solicitarii Ministerului Justitiei de a aviza Proiectul de Ordonanta de Urgenta a Guvernului pentru modificare si completarea Codului Penal si a Codului de Procedura Penala, dar si a Proiecului de ordonanta de Urgenta pentru gratierea unor pedepse, termenul limita de analiza fiind 27 ianuarie 2017.

Astfel, cu privire la modificarea si completarea Codului Penal si de Procedura Penala sunt direct vizate institutii precum abuzul in serviciu, neglijenta in serviciu, conflictul de interese, conducerea unui vehicul sub influenta alcoolului sau a altor substante.

 

Pe de alta parte, una dintre modificarile dorite asupra  Codului de Procedura Penala intens dezbatuta se refera la adaugarea unui nou alineat la art. 290 referitor la denunt: ”denuntul se depune la organul de urmarire panal competent in termen de 6 luni de la data savarsirii faptei prevazute de legea penala, sub sanctionea lipsirii acestuia de efectele juridice prevazure de lege, care duc la inlaturarea raspunderii penale.”

Cu referire la Ordonanta de Urgenta pentru gratierea unor pedepse, sunt vizate in principiu pedepsele cu inchisoare de pana la 5 ani inclusiv, precum si pedepsele cu amenda aplicate de instanta de judecata. Cu toate acestea, proiectul Ordonantei exclude in mod exhaustiv o serie de infractiuni cu grave repercursiuni asupra valorilor sociale ocrotite si garantate de lege. 

Autor: C.J. Mirela Anghel