Informatii utile in cazul calatoriilor sau deplasarilor in Belgia

În Belgia nu există restricţii de călătorie.


Condiţii de intrare şi regimul de şedere

Cetăţenii români nu au nevoie de viză pentru a călători în Belgia.

Intrarea în Belgia este permisă cu paşaportul sau cartea de identitate în curs de valabilitate.

Pentru verificarea condiţiilor particulare de intrare şi şedere prevăzute de legislaţia naţională este recomandată consultarea informaţiilor oficiale furnizate de autorităţile belgiene:

* Ministerul Afacerilor Externe al Belgiei (www.diplobel.fgov.be);

* Oficiul pentru străini (www.dofi.fgov.be);

* Ambasada Belgiei la Bucureşti (www.diplomatie.be/bucharest).

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Reglementări vamale

Nu există controale la graniţele interne, dintre statele semnatare ale Acordului Schengen: Austria, Belgia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Cehă, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria, precum şi Islanda, Norvegia şi Elveţia (ultimele trei nefiind membre ale UE).

Din motive de ordine publică, sănătate publică sau de securitate naţională, la graniţele interne ale UE se pot introduce controale, pentru perioade limitate.

Limitele cantitative pentru introducerea anumitor produse sunt: ţigări: 200 bucăţi, 1 litru băuturi alcoolice, parfum 50 ml sau 250 ml apă de toaletă.

Condiţii privind traficul auto

Circulaţia auto

Se efectuează pe partea dreaptă a drumului.

Se aplica în mod riguros sistemul priorităţii de dreapta, în sensul că vehiculele venind din partea dreaptă beneficiază de prioritate chiar şi atunci când acestea intră pe sensul principal de mers de pe o stradă secundară.

Autovehiculul care pătrunde primul în sensul giratoriu are prioritate faţă de toate celelalte autovehicule.

Centura de siguranţă

Este obligatorie.

Limitele de viteză admise

* în interiorul localităţilor – 50 km/oră;

* pe drumurile naţionale – 90 km/oră;

* pe autostrăzi – 120 km/oră.

Folosirea telefonului mobil la volan

Este interzisă.

Starea drumurilor

Starea generală a drumurilor şi infrastructurii este foarte bună.

Parcarea

Este permisă numai în locuri rezervate, contra cost.

Aparatele anti-radar şi de detectare a radarului

Sunt interzise comercializarea, deţinerea şi folosirea detectoarelor de radar şi a aparatelor antiradar. Aceste fapte reprezintă contravenţie, pedepsindu-se cu suspendarea permisului de conducere pe o perioadă de minimum 30 zile, în funcţie de decizia procurorului, confiscarea aparatului şi o amendă, stabilită tot de către procuror, şi care poate atinge 2 000 Euro.

Permisul de conducere

Permisul de conducere valabil emis în România este recunoscut în Belgia.

Transportul public

Reţeaua de transport feroviar în Belgia este asigurată de SNCB/NMBS. Pentru orar şi alte informaţii utile poate fi consultată pagina web a societăţii (www.b-rail.be).

Transportul public în Bruxelles este asigurat de regia autonomă STIB. Detalii privind reţeaua de transport public, tarife şi condiţii de călătorie pot fi obţinute prin intermediul paginii web a regiei (www.stib.irisnet.be).

Informaţii pentru cazurile de accident de circulaţie

În caz de accident uşor, completaţi, împreună cu cealaltă parte, formularul tip pus la dispoziţie de societăţile locale de asigurări privind producerea accidentului. Notaţi elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat în accident şi ale societăţii de asigurare a acestuia.

Dacă în urma accidentului sunt răniţi, chemaţi poliţia locală, după ce aţi acordat primul ajutor. Adresaţi-vă pentru sprijin partenerului societăţii române de asigurări din ţara respectivă care figurează pe Cartea verde.

În cazul unui accident de circulaţie soldat cu vătămări corporale este obligatorie anunţarea poliţiei locale (prin folosirea telefonului de urgenţă 101 prin intermediul căruia sunt informate simultan Poliţia, Pompierii şi Serviciul de Ambulanţă).

Păstraţi documentele de plată până la înapoierea în ţară, pentru a le prezenta societăţii de asigurare.

În cazul unui accident rezultat cu avarierea autoturismului sau cu vătămarea ori decesul unei persoane, este interzisă mutarea vehiculului până la sosirea poliţiei la locul accidentului, care constată faptele şi întocmeşte un proces verbal. Acest document este esenţial pentru stabilirea vinovăţiei şi se impune obţinerea unei copii din partea persoanei vătămate, în special dacă aceasta este turist străin.

Telefoane utile pentru informaţii privind traficul sau conduita în caz de accident:

* Serviciul de urgenţe – 112

* Poliţia – 101

* Serviciul de informare cu privire la condiţiile de trafic – (02) 642-6666

Sistemul medical

Asigurarea medicală este obligatorie în Belgia.

Se recomandă încheierea unei asigurări medicale de sănătate sau obţinerea Cardului European de Sănătate, înainte de a pleca într-o călătorie.

Dacă vă îmbolnăviţi sau aveţi un accident pe durata unei şederi temporare într-un stat membru UE, formularul E112 sau Cardul european de asigurări sociale de sănătate vă va da acces la îngrijirile medicale necesare. Acest card vă va permite să primiţi asistenţa medicală necesară în timpul şederii dumneavoastră temporare în orice ţară a Uniunii Europene. Mai multe detalii găsiţi la adresele: www.cnas.ro şi www.ceass.ro.

Este bine ca asigurarea medicală suplimentară să fie valabilă în toate ţările. În baza unei asemenea asigurări, facultative, aveţi acces la serviciile de urgenţă atât din sistemul public de sănătate, cât şi din cel privat (în funcţie de tipul poliţei de asigurare). La încheierea unei asemenea asigurări verificaţi coordonatele partenerului societăţii de asigurare în ţara de destinaţie şi de tranzit.

Este recomandată, înainte de plecare, încheierea unei asigurări de călătorie. Aceasta are valabilitate în toate ţările şi poate să acopere de la riscurile de bază (îmbolnăviri, accidente, urgenţe stomatologice, repatriere sanitară sau în caz de deces) până la toate riscurile de călătorie, inclusiv pierderea/ furtul/ deteriorarea bagajelor, anularea plecării în străinătate, falimentul companiei aeriene etc.

Asigurarea de viaţă s-a dovedit benefică pentru familiile celor decedaţi în urma unor accidente sau din motive de boală.

În Uniunea Europeană nu aveţi nevoie de vaccinări speciale.

Regimul medicamentelor

Sunt excluse atât la intrare, cât şi la ieşire drogurile de orice tip şi substanţele dopante.

Atenţie! Nu luaţi cu dumneavoastră decât cantităţile de medicamente strict necesare!

Este recomandat să aveţi la dumneavoastră reţeta medicului pentru medicamentele care depăşesc sfera celor uzuale.

Antibioticele nu se eliberează decât pe bază de reţetă.

Utilizarea cărţilor de credit

În Belgia sunt acceptate toate tipurile de cărţi de credit europene şi nord-americane, iar utilizarea acestora este foarte frecventă.

Siguranţă şi criminalitate

Belgia este o ţară cu un nivel de criminalitate redusă.

Infracţiuni minore de tipul furtului din buzunare, înşelăciunilor sau furtului din maşini pot apărea în zone aglomerate (gări, staţii, parcări, centre comerciale, benzinării sau zone de servicii pe autostrăzi).

Recomandări generale:

* Păstraţi în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie banii şi cărţile de credit şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini.

* Maşinile trebuie încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă.

* În cazul călătoriei cu autobuzul sau trenul păstraţi atenţia asupra bagajelor pe întreaga durată a călătoriei.

* Pentru ieşirile în oraşe, în special în zonele aglomerate, lăsaţi documentele personale la hotel şi păstraţi numai o copie a actelor de identitate (paşaport, permis de şedere).

În Belgia este interzisă deţinerea si utilizarea oricăror tipuri de spray-uri ilariante sau paralizante.

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, contactaţi poliţia locală şi oficiul consular român cel mai apropiat.

În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor belgiene, apelaţi următoarele numere de urgenţă:

          101 – Serviciul de urgenţe al poliţiei

          112 – Serviciul de urgenţe

          100 – Salvarea

Atenţie! Dacă sunaţi din greşeală la 112, nu închideţi! În caz contrar, vi se poate trimite o maşină în locul în care vă aflaţi, pentru a vedea dacă totul este în regulă!

Ameninţări teroriste

Terorismul este un fenomen global, nelocalizat. Prin urmare nici Belgia nu poate fi exclusă din faţa acestei ameninţări.

Este recomandat să urmăriţi în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile belgiene şi să accesaţi periodic site-ul web al Ministerului român al Afacerilor Externe (www.mae.ro).

Regimul animalelor de companie

Pentru spaţiul UE, aveţi nevoie de paşaport european pentru animalele de companie. Acest document se poate procura de la medicul veterinar şi trebuie să conţină informaţii despre vaccinarea antirabică.

Animalul trebuie identificat printr-un microcip electronic.

Sursa: Ministerul Afacerilor Externe, legestart.ro
Foto: amfostacolo.ro