La Dumnezeu, totul este posibil

Cine are îndemnul şi bucuria de a merge la biserică, cu siguranţă a auzit o propoziţie copleşitoare ,,La Dumnezeu, totul este posibil”. Ieşiţi din sfântul lăcaş unde miracolele par a ni se descoperi mai lesne, vom constata că în realitatea vieţii noastre, într-adevăr, este posibil să te trezeşti din morţi, aşa cum este posibil să dispari într-o clipă. Este posibil să te întâlneşti cu prietenul tău într-o ţară străină, după 50 de ani de tăcere, cum este posibil să te ridici ori să cazi fulgerător. Miracolul divin ni se dezvăluie pretutindeni: pe străzi, în spitale, pe drumuri de munte, pe întinderile apelor, în fiecare bordei şi în orice loc de pe lumea aceasta. Sufletele, lucrurile, natura întreagă cunosc miracolul şi-l trăieşte zi de zi, ca pe un dat, dar şi ca pe o surpriză. Ca pe-un eveniment de excepţie, dar şi ca pe unul nedespărţit  de omenesc.

Un miracol este coborârea Luminii Sfinte dar un miracol la fel de extraordinar este însuşi faptul că respiri într-o nouă zi, că te-ai trezit din somn, şi asta nu pentru că ceasul deşteptător ar fi avut vreun merit.

Un miracol este fiecare prunc şi fiecare fir de grâu care urmează programul înscris în sămânţa sa. Este un miracol în faptul că ploaia se opreşte şi iese soarele. Ce s-ar întâmpla dacă un cutremur nu s-ar mai opri niciodată, dacă gerul ar împietri necontenit pământul? Dacă fierbinţeala soarelui ar rătăci continuu?  Dar aşa, fenomenele naturii apar şi dispar, într-un mod, pe care noi nu ni-l putem explica.

În ochii noştri este miracol învierea unui om care a murit, ori vindecarea unui bolnav căruia doctorii nu-i mai dădeau nici o şansă, iar bunătatea şi iubirea spiritului ascuns în universul întreg ne oferă şi asemenea evenimente, chiar şi acum în zilele noastre, în care materialismul şi negarea lui Dumnezeu sunt religie pentru cei mai mulţi. Dar ,,la Dumnezeu totul este posibil” şi această propoziţie ni se repetă continuu şi constant în fiecare ceas al existenţei noastre. Trebuie doar să fim conştienţi de faptul că miracolul este posibil, că se întâmplă firesc, simplu de câte ori ne ridicăm sufletul nostru din noroi. Căci noi suntem o demonstraţie copleşitoare a existenţei lui Dumnezeu şi toate cele ce există prin puterea sa, fie om, sămânţă, iarbă, stea, cer sau pământ fac parte din miracolul ce se aşterne firesc în faţa ochilor, celor care vor să vadă.

Iar câteodată, la fel ca şi Hristos, oamenii mor şi apoi se întorc la viaţă. Se întâmplă aici şi acum, pentru a înţelege că şi la oameni totul este posibil, cu voia lui Dumnezeu.

Violeta A. – Realizator Radio