Legea conversiei creditelor in franci elvetieni – declarata neconstitutionala

Pe fondul dezechilibrului prestatiilor in contractele de credit, dar si in baza finalitatii scenariilor judiciare a caror desfasurare ori finalitate a fost considerata injusta de catre peroanele ce au accesat credite in franci elvetieni, legea conversiei creditelor in franci elvetieni a fost una dintre cele mai asteptate legi.

Cu toate acestea, in urma cu scurt timp, CCR a declarat aceasta lege neconstitutionala, argumentul principal fiind incalcarea principiului bicameralismului.

In actualul context de fapt si legislativ, printre cele mai bune metode de valorificare a drepturilor patrimoniale rezutate din raporturile juridice generate de accesarea unui credti in franci elvetieni, este considerata cea a promovarii unei actiuni in instanta, baza art. 1271 ce face referire la Impreviziunea:

Art. 1271. Impreviziunea prevede  urmatoarele:

  1. Partile sunt tinute sa isi execute obligatiile chiar daca executarea lor a devenit mai oneroasa, fie datorita cresterii costurilor executarii propriei obligatii, fie datorita scaderii valorii contraprestatiilor.
  2. Cu toate acestea, daca executarea contractului a devenit excesiv de oneroasa datorita unei schibari exceptonale a imprejurarilor care ar face vadit injusta obligarea debitorului la executarea obligatiei, instanta poate sa dispuna:
    1. Adaptarea contractului, pentru a distribui in mod echitabil intre parti pierderile si beneficiile ce rezulta din schimbarea imprejurarilor
    2. Incetarea contractului, la momentul si in conditiile pe care le stabileste.

 

Autor: C.J. Mirela Anghel

Foto: tribuna.ro