Membrii Cabinetului Ungureanu au depus, ieri, juramantul

Cabinetul condus de Mihai Răzvan Ungureanu a fost învestit de Parlament, prin votul exprimat ieri. Ioan Oltean a anunţat că au fost 237 de voturi “pentru” şi două voturi “împotrivă”. “Avem Guvern!”, a anunţat Oltean pe holurile Parlamentului. Pentru învestirea Guvernului, erau necesare 232 de voturi “pentru”.
Noul Guvern a depus, aseară, jurământul în faţa preşedintelui şi tot aseară membrii noului cabinet s-au reunit în prima şedinţă informală.


Băsescu: Vârsta noilor miniştri – puternic semnal că a venit timpul schimbării în clasa politică

Preşedintele Traian Băsescu a menţionat, ieri, că noii miniştri aveau la Revoluţie vârste cuprinse între 11 şi 21 de ani, acesta fiind cel mai puternic semnal al faptului că a venit timpul schimbării în clasa politică, semnal care nu va putea fi ignorat nici de celelalte partide, nici de Parlament.
“Sunt doi prim-miniştri care fac parte din aceeaşi generaţie, a celor de 40 de ani. Unul vine, altul pleacă”, a spus Traian Băsescu referindu-se la Emil Boc şi Mihai Răzvan Ungureanu.
“Îi mulţumesc din nou celui care pleacă pentru că în echipa celui care vine sunt oameni care la Revoluţie aveau între 11 şi 21 de ani”, a adăugat preşedintele.
Preşedintele a adăugat că acesta este semnalul “că a venit momentul pentru schimbare în clasa politică”.
El a spus că acest semnal va trebui luat în calcul de toată clasa politică dar şi de cetăţeni.
“Consider ca a venit timpul generaţiei voastre şi cel mai important lucru pentru România este ca voi, generaţia tânără, să reuşiţi”, a spus preşedintele.
Traian Băsescu a adăugat că Guvernul cel nou beneficiază şi de oameni politici cu experienţă , “fapt de natură să realizeze acel echilibru între experienţă si exuberanţă”.


Băsescu: Mă aştept de la noul Guvern la mai multă transparenţă şi rigoare

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, că aşteaptă de la noul guvern mai multă transparenţă şi rigoare, comparativ cu Guvernul Boc, menţionând că vrea ca pe site-urile ministerelor să apară fiecare ban cheltuit, chiar în fiecare zi.
“Iată ce aştept mai mult de la Guvernul Ungureanu decât de la Guvernul Boc: aştept mai multă rigoare, inclusiv în comunicare, şi mai multă transparenţă”, a spus preşedintele Băsescu.
Preşedintele a spus şi că aşteaptă ca noul Guvern “să continue partea vitală, care vizează consolidarea economică şi financiară a României”.


Băsescu l-a sărutat pe ambii obraji pe Boc

Preşedintele Traian Băsescu l-a sărutat pe ambii obraji pe fostul premier Emil Boc, la încheierea ceremoniei de depunere a jurământului de către membrii Guvernului Ungureanu, şeful statului având de altfel un discurs în care le-a mulţumit în mai multe rânduri lui Boc şi foştilor miniştri.
“Ceremonia s-a încheiat, şampanie nu avem”, a spus Boc, la finalul ceremoniei, de la Palatul Cotroceni, în care membrii noului Guvern au depus jurământul.
În discursul său, Băsescu a mulţumit fostului premier Emil Boc şi membrilor Cabinetului său. El a precizat că s-a simţit “extrem de legat de un guvern care a avut pe umerii lui asemenea responsabilităţi”.
La finalul ceremoniei, Traian Băsescu l-a sărutat pe Emil Boc pe ambii obraji, a dat mâna cu foştii miniştri şi a stat de vorbă cu noii membri ai Cabinetului şi cu cei prezenţi la eveniment.


Daul (PPE): Îi felicit pe noul premier şi Guvernul- o echipă tânără cu obiective împrospătate

Preşedintele grupului PPE din PE, Joseph Daul, i-a felicitat, ieri, pe premierul Mihai Răzvan Ungureanu şi Guvernul acestuia, caracterizându-i drept “o echipă tânără cu obiective împrospătate şi curajul de a le realiza”.
“Îmi face o mare plăcere să îi felicit pe noul premier Mihai Răzvan Ungureanu şi Guvernul său. O echipă tânără cu obiective împrospătate şi curajul de a le realiza reprezintă o bună soluţie pentru România”, a spus Daul.
El a precizat că românii au înfruntat criza economică cu “curaj, mândrie şi hotărâre”.
“Sunt încrezător că noul Guvern vor continua ritmul bun al reformelor structurale pentru o performanţă economică şi mai puternică şi pentru atât de mult meritata bunăstare a cetăţenilor români”, a mai spus Daul.


Cabinetul condus de Mihai Răzvan Ungureanu îi are în componenţă pe:

Marko Bela (UDMR) – vicepremier,
Cătălin Predoiu (independent) – ministru al Justiţiei,
Leonard Orban (independent) – ministru al Afacerilor Europene,
Kelemen Hunor (UDMR) – ministru al Culturii,
Laszlo Borbely (UDMR) – ministru al Mediului,
Ritli Ladislau (UDMR) – ministru al Sănătăţii,
Cristian Diaconescu (UNPR) – ministru al Afacerilor Externe,
Gabriel Oprea (UNPR) – ministru al Apărării, aceştia fiind cei opt membri ai Guvernului Boc care îşi continuă activitatea la ministerele pe care le-au gestionat.
Miniştrii PDL din Cabinetul Ungureanu sunt:
Lucian Bode – ministru al Economiei,
Gabriel Berca – ministrul Administraţiei şi Internelor,
Cristian Petrescu – ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului,
Alexandru Nazare – ministru al Transporturilor,
Stelian Fuia – ministru al Agriculturii,
Cătălin Baba – ministru al Educaţiei,
Răzvan Mustea – ministru al Comunicaţiilor,
Claudia Boghicevici – ministru al Muncii,
Bogdan Drăgoi – ministru al Finanţelor.


Ungureanu: Sper să nu vă dezamăgesc niciodată

Democrat-liberalii, cu o medie de vârstă de 38 de ani şi diferite profesii – între care inginer, analist financiar, lector universitar – au fost propuşi să-i înlocuiască pe toţi reprezentanţii partidului în Guvernul Boc. Cinci dintre miniştrii desemnaţi de PDL sunt deputaţi, unul este senator şi trei au fost secretari de stat în ministerele pe care urmează să le conducă.
Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a mulţumit parlamentarilor pentru votul de învestitură şi a afirmat că speră să nu dezamăgească, susţinând că ştie cât de grea poate fi misiunea sa.
“Sper să nu vă dezamăgesc niciodată. Îmi dau seama cât de greu poate să fie, îmi dau seama că această greutate se împarte cu membrii Cabinetului meu. Vom fi întotdeauna acolo unde am promis pentru cetăţenii acestei ţări”, a spus Ungureanu parlamentarilor.

Sursa: monitorulsv.ro
Foto: Agrepres