Noul Cod Civil, “aplicat în paralel” cu cel vechi

Ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu, a recunoscut la Radio România, că noul Cod Civil conţine aspecte neclare. El şi-a exprimat însă convingerea că ele vor fi lămurite în timp prin practica judiciară.

Noul Cod Civil, care a intrat în vigoare de la 1 octombrie, anul acesta, se va aplica în paralel cu cel vechi de procedură civilă, a precizat joi, ministrul justiţiei Cătălin Predoiu, în cadrul dezbaterii de prânz de la Radio România Actualităţi.

În ceea ce priveşte cea mai recentă variantă a codului de procedură civilă, reprezentantul guvernului şi-a exprimat speranţa că aceasta va putea fi aplicată de anul viitor.

“Iniţial, noi am gândit acest proces simultan, de a intra în operă cu Codul Civil şi Codul de Procedură Civilă deodată, însă, dat fiind faptul că, în prezent, sistemul judiciar este aglomerat, ar reprezenta o presiune mult prea mare pe magistraţi să asimileze normativ, simultan atât Codul Civil, cât şi Codul de Procedură Civilă, ele pot fi aplicate şi separat.”

“Noi avem în vedere ca această situaţie să fie temporară şi sunt convins că în anul viitor vom putea să punem în operă şi noul Cod de Procedură Civilă”, a declarat Cătălin Predoiu.

Ministrul justiţiei a mai precizat că noul Cod Civil este conceput pentru a sistematiza, flexibiliza şi simplifica relaţiile contractuale.

Potrivit şefului de la justiţie, actul normativ cuprinde prevederi despre cazurile în care se poate recurge la nulitatea amiabilă, prin invocarea erorilor, astfel încât să nu se ajungă în instanţă pentru fiecare speţă.

De altfel, Cătălin Predoiu a recunoscut că, în prezent, există în conţinutul noului Cod Civil aspecte neclare, dar şi-a exprimat, în egală măsură, convingerea că ele vor fi desluşite în timp prin practica judiciară.

Sursa: romania-actualitati.ro