O fosta centrala nucleara din Germania – transformata in parc de distractii

news-128811-centrala_hotel_s

În Germania, ţară care a decis să renunţe la energia nucleară până în anul 2022, o centrală nucleară care nu a fost folosită niciodată, din localitatea Kalkar, aflată pe malul Rinului, a fost transformată în parc de distracţii. Fostele turbine ale centralei nucleare şi reactorul adăpostesc acum camere de hotel, restaurante şi baruri, în decoruri care evocă Egiptul antic sau Vestul sălbatic. Mâncarea şi băuturile sunt la discreţie, inclusiv alcoolul, potrivit formulelor forfetare.

news-128811-centrala_hotel_s
“Până în prezent, am reamanajat doar o treime din clădiri”, declară Han Groot Obbink, directorul parcului. O piscină interioară, un spa, buticuri şi un sat bavarez sunt prevăzute pentru anii următori, pentru a atrage cât mai multă lume şi pe perioada sezonului rece.

Pentru a-i linişti pe unii vizitatori neîncrezători, “precizăm sistematic în broşurile noastre că nu avem nimic de-a face cu nuclearul. De altfel, centrala nu a funcţionat niciodată”, precizează directorul olandez. În anii ’70, Germania, Belgia şi Olanda deciseseră să construiască la Kalkar o centrală nucleară de tip nou, un “supragenerator”, care trebuia să producă mai mult combustibil graţie unui reactor cu neutroni rapizi (RNR). Proiectul fusese îngropat definitiv în 1991, după ce se cheltuiseră aproximativ 7 miliarde de mărci germane – circa 3,5 miliarde de euro.

Un întreprinzător olandez, Hennie van der Most, specialist în reconvertirea zonelor industriale, a răscumpărat locul şi împrejurimile, patru ani mai târziu, pentru aproximativ 3 milioane de mărci (1,5 milioane de euro).

Astăzi “Wunderland Kalkar” primeşte 600.000 de vizitatori anual şi are până la 550 de angajaţi în perioadele de vârf, potrivit d-lui M. Groot Obbink. ( LE POINT )

Sursa: rador.ro