Programul RABLA: A doua sesiune, pentru persoane fizice, incepe azi, 8 august!

A doua sesiune a Programului Rabla 2012 pentru persoanele fizice începe miercuri, 8 august, informează Mediafax.

Bugetul alocat de Administraţia Fondului pentru Mediu – 57 de milioane de lei – permite scoaterea din uz a 15.000 de autoturisme mai vechi de 10 ani, au anunţat reprezentanţii Ministerului Mediului.

Începând de mâine, cele 15.000 de tichete vor fi repartizate persoanelor fizice care deţin maşini mai vechi de zece ani. Proprietarii se pot adresa firmelor colectoare, începând cu aceeaşi dată, în vederea casării acestor autoturisme, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Mediului, remis Mediafax.

Reprezentanţii ministerului au precizat că sesiunea pentru persoanele juridice se află în etapa de depunere a dosarelor, care se desfăşoară în perioada 23 aprilie – 31 august.

Ca şi în 2010 şi 2011, cuantumul primei de casare este 3.800 de lei, fiind exprimată printr-un tichet cu valoare nominală.

De asemenea, pentru achiziţionarea unui autovehicul nou pot fi utilizate cel mult trei tichete valorice.

Prin Programul Rabla au fost casate în 2012 un număr de 25.964 de autoturisme mai vechi de 10 ani. În cadrul primei sesiuni a programului au fost achiziţionate 8.006 maşini, dintre care 3.661 de producţie autohtonă.

Programul “Rabla” ediţia 2012 a început în luna aprilie pentru persoane fizice, fondurile destinate acestuia putând acoperi casarea a 30.000 de maşini vechi.

Bugetul prevăzut iniţial de Administraţia Fondului de Mediu pentru ediţia 2012 a programului “Rabla” a fost de 114 milioane de lei, sumă din care poate fi acoperită scoaterea din uz a 30.000 de maşini mai vechi de zece ani.

Românii care au maşini mai vechi de zece ani pe care doresc să le ducă la casat în schimbul voucherelor valorice pentru programul “Rabla” pot merge la REMAT-uri pentru a le valorifica.

Conform reglementărilor, proprietarii de maşini mai vechi de zece ani, dar obligatoriu în stare de funcţionare, trebuie să meargă la REMAT-uri cu actele de proprietate şi cu documentele de la poliţie din care să rezulte radierea lor din circulaţie.

În baza acestor documente, maşina veche este casată, în schimbul ei proprietarul primind un tichet cu valoarea de 3.800 de lei. Proprietarii de tichete fie le pot folosi la cumpărarea unei maşini noi, fie le pot vinde pe piaţa liberă.

În ultimii doi ani, prin programul “Rabla”, au fost casate 305.964 de maşini uzate şi au fost cumpărate 101.766 de maşini noi, 40.269 dintre acestea fiind de producţie românească, potrivit datelor Ministerului Mediului.

Sursa: mediafax.ro si legestart.ro
Foto: adevarul.ro