Putem cumpara masini electrice cu bani de la Guvern!

Programul “Rabla” pentru autovehicule electrice sau hibrid a demarat in mod oficial, dupa ce actul normativ care il reglementeaza a intrat in vigoare. Daca aveti o masina veche pe care vreti sa o casati, puteti primi in schimbul ei doua vouchere in valoare de 7600 de lei pentru a achizitiona un autoturism hibrid sau patru vouchere in valoare de 15.200 de lei pentru a cumpara o masina electrica.

Autoturismele ecologice sunt, in acest moment, o raritate pe sosele Romaniei, desi statul a oferit si pana acum facilitati pentru cei care cumparau masini “verzi”, acestea fiind scutite de la plata taxei de prima inmatriculare.

Totusi, situatia s-ar putea modifica, iar numarul autoturismelor nepoluante ar putea creste odata cu demararea programului guvernamental care incurajeaza achizitionarea unor asemenea vehicule.
Startul oficial s-a dat in 4 mai, cand OUG nr. 40/2011 privind promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante si eficiente din punct de vedere energetic a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 307.

“Rabla” pentru masini verzi

Programul “Rabla” pentru autovehiculele electrice sau hibrid se adreseaza atat persoanelor fizice, cat si unitatilor administrativ – teritoriale sau institutiilor publice.

Acestea pot casa un autoturism vechi, iar in schimbul lui vor primi tichete valorice. Numarul de tichete depinde de tipul de masina care va fi achizitionat. Astfel, cei care doresc sa cumpere autoturisme electrice vor primi patru vouchere, in timp ce pentru achizitionarea unei masini cu sistem de motorizare hibrid se vor acorda doua vouchere.

Valoarea unui tichet este de 3800 de lei.

N-ai masina de casat? Nu-i nimic, are statul solutii!

Programul guvernamental de incurajare a masinilor ecologice este mai amplu, “Rabla” pentru masini electrice fiind doar o componenta a acestuia. Guvernantii s-au gandit si la cei care nu au o masina veche pe care sa o caseze, asa ca au creat facilitati si pentru acestia.

Potrivit actului normativ, ei vor primi, la achizitionarea unui autoturism ecologic, o subventie de pana la 20% din pretul autovehiculului, dar nu mai mult de 3.700 de euro, pentru autovehiculele electrice, respectiv o reducere de pana la 10%, dar nu mai mult de 1.800 euro, pentru autovehiculele hibrid.

De facilitate pot beneficia persoanele fizice, unitatile administrativ – teritoriale sau institutiile publice, iar reducerile vor fi suportate din Fondul pentru mediu.

Totusi, aceasta parte a programului guvernamental nu se poate pune in practica, inca, pentru ca nu s-au publicat in Monitorul Oficial Instructiunile de aplicare.

Sursa: avocatnet.ro