Regulamentul de ordine interioara al instantelor judecatoresti a fost modificat

Consiliul Superior al Magistraturii a completat Regulamentul de ordine interioară al instanţelor judecătoreşti printr-o Hotărâre publicată in data de 17.09.2012 în Monitorul Oficial.


Hotărârea nr. 781/2012 a fost publicată în Monitorul Oficial Partea I nr. 657 din 17/09/2012.


Potrivit actului normativ, o completare constă în dotarea sălilor de şedinţă din instanţele judecătoreşti cu mobilierul necesar judecătorilor, procurorului, grefierului, avocaţilor, părţilor, persoanelor private de libertate şi publicului.

De asemenea, în cazul în care o instanţă dispune de mai multe săli de judecată, cel puţin una dintre acestea va fi amenajată pentru judecarea cauzelor privind persoanele private de libertate. În măsura în care spaţiul existent permite, vor fi amenajate căi de acces separate pentru judecători, procuror şi grefier, pentru persoanele private de libertate, respectiv pentru avocaţi, părţi şi public.

Conform Hotărârii CSM, procurorul va intra în sala de şedinţă pe calea de acces destinată judecătorilor, cu cel puţin 5 minute înaintea orei stabilite pentru începerea şedinţei.

O altă completare face referire la sălile amenajate pentru judecarea cauzelor privind persoanele private de libertate, care vor fi prevăzute cu locuri pentru gardienii însărcinaţi cu paza acestora.


Actul normativ mai cuprinde precizări cu privire la amplasarea birourilor judecătorilor, grefierului şi procurorului, la locul avocatului care pune concluzii, precum şi la locurile destinate persoanelor private de libertate.


Actul normativ a intrat în vigoare in data de 17 septembrie 2012.

Descarca de aici: Regulamentul de Ordine Interioara al Instantelor Judecatoresti

Sursa: Legestart.ro
Foto: Grefier.ro