Romania trece la ora de vara – Ceasurile se dau inainte cu o ora

Nu uitati sa va dati ceasurile inainte cu o ora, in noaptea de sambata spre duminica si pregatiti-va pentru cea mai scurta zi din an, care va avea 23 de ore.
Romania trece la ora oficiala de vara, ceasurile urmand sa fie date inainte cu o ora, astfel ca ora 3.00 va deveni ora 4.00.

Dupa ce ceasurile vor fi date inainte cu o ora, diferenta dintre ora oficiala a Romaniei si Timpul Universal (numit impropriu si GMT) va fi de trei ore. Duminica va fi cea mai scurta zi din an, avand numai 23 de ore.

Trecerea la ora de vara se aplica in Romania din 1979, pentru folosirea optima a luminii naturale si reducerea iluminatului artificial pe perioada lunilor de vara.

Se trece la ora de vara – ce schimbari intervin

In noaptea de sambata 24 martie spre duminica 25 martie, se trece oficial la ora de vara, masura ce conduce la economisirea de energie electrica prin deplasarea acelor ceasornicului inainte cu o ora.

Potrivit statisticilor elaborate de specialisti, in perioada primavara-vara, luna in care se inregistreaza cea mai insemnata reducere a consumurilor de energie electrica este aprilie, iar in toamna, luna care detine acelasi tip de record este octombrie, relateaza ANSA.

Deplasand acele ceasornicului inainte cu o ora, se intarzie utilizarea luminii artificiale intr-un interval in care activitatile lucrative se afla in plina desfasurare, beneficiile economice corelate acestei schimbari fiind evidente.

Trecerea la orarul de vara ne va “costa” asadar o ora de somn, dar usoara stare de oboseala ulterioara nu va fi dificil de depasit, specialistii apreciind ca acest prag marcheaza totodata instalarea unei stari de buna dispozitie asociata apropierii anotimpului de vara, precum si adoptarea unei atitudini pozitive in general, efecte deosebit de benefice pentru organism.

CFR Calatori a anuntat ca trecerea la ora de vara nu va afecta mersul trenurilor, dar vor fi mici intarzieri pentru garniturile aflate in circulatie intre orele 3.00 si 4.00 (ora de iarna). Astfel, 43 de trenuri InterRegio si 41 de trenuri Regio vor fi afectate de schimbarea de ora, acestea urmand sa recupereze pe trasee intarzierile.

Trenurile de calatori vor pleca din statii dupa ora oficiala de iarna pana in noaptea de sambata spre duminica, la ora 3.00, respectiv ora 4.00 de vara. Dupa ora oficiala de vara, trenurile vor pleca din statii conform orelor din mersul trenurilor.

Sursa: Ziare.com
Foto: Ziare.com