Presedintele Traian Basescu a promulgat, joi 05.01.2012, legea privind taxa auto, care se va aplica incepand din 2012 si care va permite soferilor care au platit mai mult in 2008 sa-si recupereze banii.
Traian Basescu a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale, remis Ziare.com.
Noua taxa auto prevede reducerea cu pana la 25% a actualei taxe de poluare pentru masinile aduse din strainatate.
Cumparatorii de masini inmatriculate in Romania inainte de 2007 vor plati taxa de mediu la prima transcriere a dreptului de proprietate, iar persoanele care au platit aceasta taxa dupa 1 iulie 2008 se pot adresa administratiilor financiare pentru a recupera diferenta de bani.
Taxa se calculeaza pe baza unor criterii obiective (tipul motorizarii, capacitatea cilindrica, emisia de dioxid de carbon si norma de poluare), luind in considerare si deprecierea autoturismului.
Ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, a explicat, intr-o emisiune difuzata duminica dimineata, pasii prin care cei care au platit taxa auto dupa 2008 isi pot recupera 25% din suma platita.
“A fost si in urma rezolutiei Curtii Europene de Justitie. Sunt 2 componente importante – vom reduce cu 25% aceasta taxa – si cei care au platit din 2008 o taxa mai mare vor primi banii inapoi. Diferenta – vreo 200 de milioane de lei. E bine sa avem o taxa mai mica.
Noi avem banii disponibili la fondul de mediu, nu va dura mult. Astazi a fost discutata legea, am discutat cu ANAF – din momemnt ce banii sunt disponibili, trebuie sa verificam datele, sa se calculeze cat trebuie sa primeasca si imediat li se dau banii”, a spus Borbely la PRO TV.
Ministrul a spus ca viteza platirii acestor bani depinde si de numarul de oameni care vor depune cereri pentru a-si recupera banii.
“Nu putem sa dam toate termenele, e in functie de cate cereri vor veni. Inseamna ca vine cetateanul la Administratia Fiscala, vin documentele la Bucuresti si vin banii. Am discutat cu ANAF si suntem pregatiti”, a mai spus ministrul UDMR.
Pentru restituirea taxei auto (taxei de poluare) sunt necesare urmatoarele documente ce se depun la sediile administratiilor financiare:
– Copie ci
– Copie certificat de inmatriculare
– Dovada achitarii taxei (bon, chitanta etc)
Ministrul a adaugat ca nici 2012 nu va fi foarte bun pentru piata auto din Romania.
“Nu va fi probabil nici anul viitor unul spectaculos din punct de vedere al vanzarilor de masini. au fost 150.000 de autoturisme casate, anul asta 120.000, trendul e descendent (….) . In momentul de fata avem nevoie si de taxa auto si de programul Rabla”, a mai afirmat ministrul.
Ministrul Mediului a recurs la reducerea taxei auto cu 25%, ca urmare a deciziei Curtii Europene de Justitie, care a stabilit ca aceasta avea un cuantum mult prea ridicat si a cerut Romaniei s-o reduca.
“La momentul in care veti dori sa instrainati masina, urmatorul cumparator va trebui sa achite taxa pe poluare. Chiar si cu aceasta micsorare (de 25% n.red.), taxa este discriminatorie in continuare: indiferent ca este cu 25% mai mica sau nu, aceasta este tot ilegala, din cauza ca incalca principiul nediscriminarii, deci poate fi atacata la Comisie”, a declarat avocatul de la Casa de Avocatura Coltuc.
Cumparatorii trebuie sa stie ca statul poate fi dat in judecata, pentru ca taxa este ilegala, facandu-se cerere fie pentru restituirea integrala a sumei sau cerere sa se inmatriculeze masina fara sa fie platita taxa de poluare.
“Practic nu se plateste taxa de poluare, ci de prima inmatriculare a unui autoturism si, astfel, se protejeaza productia interna, pentru ca nu se aplica autoturismelor noi produse pe piata interna. Se incalca articolul 110 al dreptului comunitar – eliminarea oricaror forme de protectie prin masuri sau taxe interne care impiedica libera circulatie.
De asemenea, cand se calculeaza aceasta taxa, trebuie avut in vedere si nivelul de trai al cetatenilor din Romania”, a mai spus aceasta.
De asemenea ne precizeaza ca aceasta taxa de poluare poate fi contestata chiar daca au trecut cele 30 de zile de la plata ei, pentru ca nu mai vorbim de legislatia interna, ci ne referim la dreptul comunitar si la ceea ce se aplica, mai ales, pe dreptul comunitar si Constitutie.
“In cererea de chemare in judecata solicitam anularea actului administrativ si restituirea sumei inscrise sau inmatricularea fara taxa de poluare. Ar fi bine sa ne indreptam cu o cerere in judecata prin care sa cerem restituirea sau sa o inmatriculam fara taxe, deoarece este dreptul nostru si sa ne folosim de aceasta jurisprudenta favorabila. In cazul in care societatea de leasing nu vrea sa se implice in acest litigiu, puteti lua o procura sa vi se acorde posibilitatea ca sa puteti introduce actiunea”.
Cei care doresc sa formuleze intrebari sau au nevoie de un sfat juridic pot contacta repezentantii Centrului de Resurse Juridice Aplicate in Drept Intern, Comunitar si International unde avocati si juristi specialisti va stau la dispozitie cu solutii adecvate pentru solutionarea spetei dumneavoastra.
Sursa: ziare.com
Foto: buzznews.ro