Tribunalul Salaj: ”legea nu prevede in mod expres obligatia conducatorilor auto de a avea asupra lor polita de asigurare auto si de a o prezenta la cererea politistului rutier”

In acest context, Tribunalul Salaj a anulat actul administrativ prin care s-a aplicat amenda contraventionala unui conducator auto ce nu a avut asupra sa si nu a putut  prezenta organelor de politie polita de asigurare auto.

Tribunalul Salaj a incercat a realizat astfel o interpretare a textului legal intr-un mod cat mai apropiat atat de vointa legiuitorului, dar si de tipul de abordare venit din partea conducatorilor auto, apreciind ca nu exista nicio prevedere expresa care sa genereze o sanctiune contraventionala in acest caz.

 

 

Mai mult, consideram ca instanta a realizat o interpretare in virtutea principiului securtitatii raporturilor juridice, principiu ce are o legatura indisolubila cu o aplicare disproportionat extensiva a textului legal, consecinta ce s-a dorit a fi evitata.

Cu toate acestea, consideram discutabila problematica proportionalitatii sanctiunii contraventionale aplicate de catre organele de politie in contextul in care regulamentul de punere in aplicare a OUG nr. 195 /2002 prevede ca conducatorul trebuie sa aiba asupra sa ”actul de identitate, permisul de conducere, certificatul de inmatriculare sau de inregistrare, si, dupa caz, atestatul profesional, precum si celelalte documente prevazute de legislatia in vigoare” , dar si raportat la scopul legii. 

Autor: C.J. Mirela Anghel
Foto: 
i-asigurare.ro