Verificarile la granitele externe UE se amplifica!

Cetatenii din UE si din state terte care vin in UE sau pleaca din UE vor fi verificati in mod sistematic in bazele de date, conform regulamentulu votat recent.

Dupa publicarea in Jurnalul Oficial al UE, in a 20-a zi, regulamentul va intra in vigoare.

Regulamentul vizeaza cresterea nivelului de securitate al granitelor externe in contextul unei stari internationale conflictuale cu specific terorist.

Conform  variantei de baza a Codului Frontierelor Schengen, fontierele externe nu pot fi trecute decat pe la punctele de trecere a frontierei si in timpul programului de functionare stabilit. La trecerea unei frontiere externe, cetatenii UE si celelalte persoane care beneficiaza de dreptul la libera circulatiei in baza dreptului uniunii (cum ar fi membrii familiei unui cetaten UE) fac obiectul unei verificari minime. Aceasta verificare minima are ca scop stabiilrea identitatii pe baza documentelor de calatorie si consta intr-o examinare simpla si rapida avalabilitatii documentelor (inclusiv, daca este cazul, consultarea bazelor de date privind documentele furate, detinute fara drept, pierdute sau anulate) si a prezentei indiciilor de falsificare sau contrafacere.

Resortisantii tarilor terte fac obiectul unor verificari amanuntite. Acestea includ examinarea indeplinirii conditiilor de intrare, inclusiv verificarea in sistemul de informatii privind vizele, daca este cazul.

In cazul in care aceste conditii nu sunt indeplinite, si daca nu se aplica unele dispozitii speciale (de exemplu din  motive umanitare), intarea pe teritoriul UE este refuzata. Intrarea nu poate fi refuzata decat printr-o decizie care sa indice motivele precise ale refuzului, comunicata de catre o autoritate nationala competenta printr-un formular uniform.  Persoana care a facut obiectul unei deciziii de refuz al intrarii are dreptul la o cale de atac si trebuie sa primeasca informatii scrise cu privire la procedura nationala.

(Sursa:http://eur-lex.europa.eu/legalcontent/RO/TXT/HTML/?uri=URISERV:l14514&from=RO