2,67 miliarde de lei plafon integral de garantare a programului “Prima casa” in anul 2017

Programul “Prima casa” se va bucura, conform strategiei de guvernare, nu doar de o sustinere financiara redimensionata, ci si de noi clarificari normative.

Normarea desfasurarii programului “prima casa” a urmarit in mod constant deblocarea procesului de creditare si dinamizarea activitatii de constructii, dar si cresterea nivelului de trai si confort prin facilitarea accesului persoanelor fizice la achizitionarea imobilelor pentru locuit.

Astfel, in sedinta de Guvern din 27 februarie 2017, normele metodologice de implementare a Programului au fost complinite in sensul armonizarii cu prevederile OUG 97/2016 si introducerii unui set nou de definitii privind locuintele ce pot fi achizitionate ori construite sub beneficiul Programului.

Aratam ca in sensul programului “Prima casa” interpretarea se realizeaza in sensul oricarui imobil care respecta cerintele pentru a fi incadrat in categoria imobilelor cu destinatia de locuinta, receptionat la terminarea lucrarilor cu cel mult 5 ani inainte de data solicitarii creditului garantat. Locuintele supuse unor lucrari de interventie in vederea consolidarii si/sau reducerii riscului seismic cu cel mult 5 ani inainte de data solicitarii creditului garantat, vor fi asimilate locuintelor noi.

“Proportionalitatea cu procentul de garantare” reprezinta un element de noutate in cuprinsul normelor metodologice si vizeaza cadrul referirilor la impartirea proportionala a riscurilor si pierderilor, respectiv la procentul egal de garantare, sintagma reflectand procentul diferentiat in functie de categoria de locuinta achizitionata in cadrul Programului.

 

 

Autor: C.J. Mirela Anghel
Foto: hotweek.ro
Sursa:http://gov.ro/ro/guvernul/sedinte-guvern/programul-prima-casa-continua-in-2017-i-beneficiaza-de-norme-mai-simple