Decizie ICCJ – Cum poti solicita RETROACTIV indemnizatia pentru cresterea copilului din sarcini multiple?

Parintii copiilor proveniti din sarcini multiple, nascuti intre 1 ianuarie 2006 si 17 iunie 2009, pot sa solicite plata retroactiva a indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului. Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a decis recent ca acordarea acestui drept se cuvine fiecarui copil din sarcina multipla, desi legislatia in vigoare din acea perioada prevedea acordarea sa doar “pentru fiecare dintre primele 3 nasteri sau, dupa caz, pentru primii 3 copii”. Acum poti afla ce ai de facut pentru a primi acesti bani.
“Ni se pare foarte interesanta decizia ICCJ, cu atat mai mult cu cat in trecut au existat luari de pozitie opuse ale Curtii Constitutionale in legatura cu acest subiect, precum Decizia CCR nr. 937/2006, reconfirmata printr-o decizie recenta a aceleiasi Curti (Decizia 1.119/2011) si care sustinea ca <<apare ca fireasca acordarea unei singure indemnizatii lunare, indiferent de numarul de copii rezultati in urma unei nasteri, intrucat aceasta este aferenta concediului pentru cresterea copilului, de care persoana indreptatita beneficiaza in conditiile prezentei ordonante de urgenta>>”, a precizat pentru AvocatNet.ro, Luminita Gheorghe, avocat asociat in cadrul departamentului de dreptul muncii de la Wolf Theiss.
Potrivit acesteia, prin decizia recenta a Curtii Supreme, drepturile prevazute de OUG nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului se pot acorda retroactiv parintilor care au avut copii nascuti din sarcini gemelare, de tripleti sau multipleti, intre 1 ianuarie 2006 – 17 iunie 2009.
Totusi, avocatul subliniaza ca “acesti parinti trebuie sa fi solicitat si sa fi obtinut, pentru perioada respectiva, indemnizatia de crestere a copilului”.

Conform formei initiale a OUG nr. 148/2005, concediul si indemnizatia lunara erau acordate doar pentru fiecare dintre primele 3 nasteri sau, dupa caz, pentru primii 3 copii. Ulterior, prin Legea nr 239/2009, in vigoare de la 18 iunie 2009, pentru fiecare copil nascut dintr-o sarcina gemelara, de tripleti sau multipleti, incepand cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de nastere, cuantumul indemnizatiei s-a majorat cu 600 de lei.
La inceputul acestei saptamani, ICCJ a admis, prin Decizia nr. 26 in dosarul nr.21/2011, recursurile in interesul legii formulate de procurorul general si de Colegiul de conducere al Curtii de Apel Iasi si a decis ca indemnizatia lunara pentru cresterea copilului, prevazuta de OUG nr. 148/2005 sa se acorde pentru fiecare copil nascut dintr-o sarcina gemelara, de tripleti sau multipleti, in cuantum de:
• 800 lei pentru copiii nascuti in perioada 1 ianuarie 2006 – 31 decembrie 2006;
• 600 lei pentru copiii nascuti in perioada 1 ianuarie 2007 – 31 decembrie 2008;
• 600 lei sau, optional, 85% din media veniturilor pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 de lei pentru copiii nascuti in perioada 1 ianuarie 2009 – 17 iunie 2009.

Cum poti obtine retroactiv indemnizatia?

Av. Luminita Gheorghe considera ca, pentru a beneficia de indemnizatie, procedura de urmat este cea generala, stabilita pentru toti parintii ce beneficiaza de drepturi in virtutea Ordonantei de urgenta nr. 148/2005 si normelor de aplicare a acesteia.
Astfel, de indemnizatia pentru cresterea copilului pot beneficia parintii firesti ai copilului, persoana careia i s-a incredintat copilul in vedrea adoptiei, persoana care a adoptat copilul, persoana care are copilul in plasament ori in plasament in regim de urgenta, precum si persoana care a fost numita tutore. Acestia trebuie sa indeplineasca, insa, urmatoarele conditii:

• sa aiba domiciliul sau resedinta in Romania si sa fie cetateni romani sau, dupa caz, cetateni straini ori apatrizi;
• sa locuiasca impreuna cu copilul/copiii pentru care solicita drepturile si se ocupa de cresterea si ingrijirea acestuia/acestora.

Nu beneficiaza, insa, de acest drept asistentul maternal profesionist.

Indemnizatia se acorda pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv de 3 ani, in cazul copilului cu handicap.

Ce conditii trebuie indeplinite?

Pentru a beneficia de aceasta indemnizatie, persoanele indreptatie trebuie sa fi realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit Codului fiscal, timp de 12 luni in ultimul an anterior datei nasterii sau, dupa caz, de la data la care s-a realizat incredintarea in vederea adoptiei, s-a aprobat adoptia ori s-a instituit plasamentul sau tutela.
“Procedura presupune completarea unei cereri (Anexa nr. 1 la Normele aprobate prin HG 1.025/2006 – prezentata in fisier atasat), insotita de documentatia doveditoare, si depunerea acesteia la primaria orasului/sectorului municipiului Bucuresti, in raza careia solicitantul isi are resedinta sau domiciliul. Cererea se poate depune de catre solicitant sau reprezentantul legal al acestuia ce prezinta o procura in forma autentica”.
Potrivit normelor de aplicare a OUG nr. 148/2005, cererea trebuie sa fie insotita de copia actului de identitate al solicitantului si a certificatului de nastere al copilului/copiilor pentru care se solicita dreptul ori, dupa caz, de livretul de familie, certificate pentru conformitate cu originalul si, dupa caz, de actele doveditoare.
“Cererea, impreuna cu dosarul complet al solicitantului (orice lipsa de documente fiind semnalata de functionarii primariei), se transmite de catre primarie directiilor judetene/ale municipiului Bucuresti de munca, solidaritate sociala si familie, pana la data de 10 a fiecarei luni”.

Fisiere atasate:
Formular de solicitare indemnizatie pentru cresterea copilului – OUG 14/2005

Sursa: avocatnet.ro