Presedintele Romaniei a promulgat Legea Big Brother

Şeful statului a semnat, ieri, decretul pentru promulgarea Legii privind reţinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice şi de furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 506/2004 privindprelucrarea datelor cu caracter personal şi protecţia vietii private în sectorul comunicaţiilor electronice, se arată într-un comunicat emis de Preşedinţie, informează finanţiştii.ro.

Actul normativ, cunoscut drept Legea Big Brother, prevede obligativitatea furnizorilor de telefonie fixă şi mobilă şi de internet să reţină timp de 6 luni anumite date ale abonaţilor care să fie trimise, la cerere, autorităţilor din domeniul siguranţei naţionale pentru acţiunile de prevenire, cercetare, descoperire şi urmărire a infracţiunilor grave.

Companiile de telefonie şi internet sunt obligate ca în termen de 48 de ore din momentul în care primesc o cerere de la organele de urmărire penală, prin care li se solicită transmiterea datelor stocate, să facă acest lucru. În cazul în care operaţiunea nu este posibilă în 48 de ore, datele trebuie transmise în cel mult cinci zile.

În textul legii este stipulat şi faptul că anchetatorii au obligaţia de a informa persoana ale cărei date sunt reţinute în termen de 48 de ore de la momentul transmiterii solicitării, cu excepţia cazurilor în care persoana respectivă este implicată în acţiuni care periclitează siguranţa naţională.

Ce date sunt reţinute?

Firmele de telefonie mobilă şi fixă trebuie să stocheze următoarele date:

numărul de telefon şi numele celui care dă un telefon, numărul şi numele destinatarului unui apel, numărul şi numele celui spre care a fost redirecţionat un apel, adresele acestora;

data, ora iniţierii şi a încheierii comunicării;

sms-urile, mesageria vocală, teleconferinţele, transferul de date, redirecţionarea şi transferul apelului, serviciile multimedia.

Companiile de internet sunt obligate să reţină următoarele informaţii:

numele şi adresa abonaţilor;

data şi ora conectării şi a deconectării de la internet, adresa de IP, data şi ora conectării şi a deconectării de la serviciul de poştă electronică sau de telefonie prin internet;

datele necesare pentru identificarea echipamentului de comunicaţie al utilizatorului, precum şi pentru localizarea geografică a acestui echipament.

Sursa: finanţiştii.ro si legestart.ro
Foto: frontpress.ro