Vesti proaste pentru soferi cu privire la inmatricularea autovehiculelor in alta tara (Bulgaria)

Daca pana acum puteai scapa de “timbrul de mediu” si de “taxa de poluare” inmatriculand masina in alt stat, prin proiectul de Ordonanta de urgenta supus dezbaterii publice la sectiunea “Transparenta decizionala” pe site-ul MAI,  acest lucru devine imposibil. Prin acest proiect, autoritatile spera sa rezolve astfel, problema vehiculelor detinute de cetatenii romani care sunt inmatriculate in alte state, majoritatea in Bulgaria.

Potrivit proiectului “Ordonanta de Urgenta pentru modificarea si completarea OUG nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice” la art. 82 alin.4, detinatorii de autovehicule si remorci care au domiciliul ori resedinta in Romania, au la dispozitie 30 zile de la data dobandirii titlului sau de la data inscrierii in evidenta autovehiculelor si remorcilor inmatriculate in alte state, sa le inmatriculeze in Romania.

La art. 35, apare un nou alineat – (2¹) care obliga persoanele ce conduc pe drumurile publice un vehicul inmatriculat in alt stat, sa prezinte politistului rutier, la cererea acestuia, un document care dovedeste titlul cu care este detinut vehiculul, alaturi de o traducere a documentului legalizata in limba romana.

Doua noi alineate aparute la art. 82, clarifica  modul de verificare (alin. 4¹):

„la oprirea in trafic a vehiculelor prevazute la alin. (4) politistul rutier verifica existenta documentelor prevazute la art. 35 alin. (2) si (2¹)” si cui nu se aplica dispozitiile (alin. 4²):

„a) autovehiculelor si remorcilor conduse de persoanele mentionate in certificatul de inmatriculare

b) autovehiculelor si remorcilor cu cere se efectueaza, in conditiile legii, transport rutier public de marfuri sau persoane, ori, dupa caz, transport in regim de inchiriere sau serviciu de inchiriere
c) autovehiculelor si remorcilor conduse de persoane aflate in raporturi juridice de munca cu persoanele mentionate in certificatul de inmatriculare care au calitatea de asociat, actionar sau administrator, dupa caz, in raport cu persoanele mentionate in certificatul de inmatriculare
d) autovehiculelor si remorcilor utilizate in baza unui contract de leasing.”

In textul ordonantei exista o obligatie si pentru fostii proprietari, care, potrivit art. 11, au obligatia de a notifica instrainarea vehiculului, autoritatii competente, in maxim 5 zile lucratoare de la data transmiterii dreptului de proprietate. Tot la acest articol se precizeaza faptul ca nesolicitarea de catre noul proprietar a transcrierii transmiterii dreptului de proprietate in termenul prevazut la aliniatul 4 mentionat mai sus, atrage dupa sine suspendarea inmatricularii vehiculului.

Potrivit noului articol 103¹, in cazul in care nu faci dovada achitarii amenzii aplicate pentru nerespectarea acestei ordonante, intervine suspendarea exercitarii dreptului de a conduce autovehicule. Aceasta suspendare inceteaza in urmatoarele situatii (cazurile/termenele) prevazute la alin 1:

a) la data prezentarii dovezii achitarii amenzii la sediul serviciului politiei rutiere pe raza caruia a fost savarsita fapta
b) la data achitarii amenzii contraventionale in conditiile art. 28 alin. (3) din Ordonata de urgenta a Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, cu modificarile si completarile ulterioare
c)  in termen de 10 zile de la data transmiterii dovezii achitarii amenzii printr-o alta odalitate decat cele prevazute la lit. a) si b) la serviciul politiei rutiere pe raza caruia a fost savarsita fapta.

Un articol de: Dalina E.
Sursa: Capital.ro
Foto: Hotnews.ro