Anvelopele de iarna sunt obligatorii de la 1 noiembrie

Coduri Anvelope

Ordonanţa privind anvelopele de iarnă se aplică pe toate categoriile de drumuri publice în condiţiile în care acestea sunt acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.

Şoferii şi patronii firmelor de transport mai au la dispoziţie doar două săptămâni pentru a schimba cauciucurile de vară cu altele de iarnă, mai scumpe dar şi mai potrivite pentru sezonul rece.

Ordonanţa care reglementează acest domeniu şi care impune obligativitatea acestui tip de anvelope în perioada 1 noiembrie – 31 martie lasă şi destul loc pentru discuţii şi interpretări şi asta pentru că nu e prea clar, de exemplu, ce se întâmplă cu aşa-numitele cauciucuri all season.

Directorul general al Autorităţii Rutiere Române, Florian Coman spune că în Europa, unanim acceptate sunt inscripţiile MS, M+S, NMS,  care înseamnă pentru noroi şi zăpadă (coduri anvelope).

Dacă nu există aceste inscripţii M+S cauciucurile all season nu sunt acceptate, mai spune Florian Coman.

Acesta spune că numărul de anvelope de iarnă obligatorii depinde de felul maşinii.

“Dacă vorbim de autovehicule comerciale de transport marfă şi persoane, aşa cum sunt ele definite de legea 109, atunci este obligatorie echiparea pe axele de tracţiune. Dacă vorbim de restul autovehiculelor – autoutilitare, autoturisme –  este obligatorie echiparea tuturor roţilor cu anvelope”, spune Florian Coman. 

Coduri Anvelope
Anvelope Iarna

Ordonanţa privind anvelopele de iarnă se aplică pe toate categoriile de drumuri publice în condiţiile în care acestea sunt acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.

Lanţurile antiderapante sunt echipamente omologate şi pot să fie folosite fără nici un fel de probleme, dar dacă echiparea cu anvelope de iarnă este corectă, folosirea lanţurilor nu este obligatorie.

Sursa: romania-actualitati.ro