Prin Decizia nr. 141 din 28.03.2013, care modifica si completeaza Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, CNA isi propune sa ofere o mai mare protectie a minorilor.
Astfel stirile care ilustreaza violenta in unitatile de invatamant vor fi limitate si vor fi difuzate numai in urma acordului parintilor/reprezentantilor legali si a punctului de vedere al conducerii scolii cu o singura exceptie: atunci cand este in interesul minorului, dar fara a-i afecta acestuia viata intima, familiala si privata.
Stirile privind implicarea minorilor in acte de natura sexuala sau violenta vor fi difuzate numai daca:
“a) reprezintă un interes public justificat;
b) radiodifuzorul acţionează în interesul superior al minorilor, având acordul părinţilor sau al reprezentanţilor legali ai acestora;
c) radiodifuzorul se asigură că nu este difuzat niciun indiciu care ar putea duce la identificarea minorilor implicaţi. “(art. 7^1)
In cazul emisiunilor tip reality-show care contin si elemente de fictiune se va semnala acest fapt mentionandu-se “Acest program este o ficţiune” (art. 14 alin. 1^1 )
Articolul 18 se completeaza cu litera e, care interzice difuzarea intre orele 6.00-23.00 a jocurilor de noroc.
Articolul 24 modifica aliniatul 1 prin prelungirea cu o ora a intervalului orar in care se difuzeaza programe interzise minorilor sub 15 ani, astfel: “(1) Programele 15 se difuzează numai în intervalul orar 23,00 – 06,00”
Aceeasi modificare se aplica articolului 25 alin. 1 pentru emisiunile interzise minorilor sub 18 ani: “Programele 18 se difuzează numai în intervalul orar 01,00 – 06,00”
Prin introducerea articolului 27^2, difuzarea emisiunilor care fac referire la aspecte indecente sau imorale din viata intima a unei persoane se va face numai cu acordul scris al acesteia, in intervalul orar 24.00-06.00
Imaginile care au impact emotional negativ, violente, socante, se vor difuza numai dupa o avertizare scrisa si verbala: „Atenţie! Imagini care pot afecta emoţional telespectatorii.”
In cazul difuzarii accidentelor, se va avea in vedere ca indiciile cu privire la identitatea victimelor sa fie dezvaluite numai cu acordul acestora sau al familiei sau cand interesul public o cere. (articolul 75^1 alin. 1)
Cand consecintele accidentului sunt de natura juridica informatia difuzata va trebui:
“a) să fie obiectivă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă, în raport cu toate persoanele implicate în accident;
b) să respecte principiul prezumției de nevinovăție;
c) să fie completă, urmărindu-se evoluția demersului juridic.” (articolul 75^1 alin.2)
Un articol de: Dalina E.