Se anunta schimbari in Programul “Rabla”

In cadrul unei conferinte de presa desfasurata la Ploiesti, Ministrul Mediului, Rovana Plumb a declarat ca autoritatile sunt “in perioada de evaluare si analiza” a programului “Rabla” si ca implementarea se va face incepand cu data de 15 aprilie anul curent.

Valoarea unui tichet va fi de 1500 euro, dar, conform Ministrului Mediului, nu se poate preciza cate tichete vor fi emise. Se fac totusi demersuri pentru editarea unei singure emisii de vouchere  pe tot anul.

In luna ianuarie a acestui an, aceeasi Rovana Plumb declara ca Ministerul Mediului pregateste schimbari in Programul “Rabla”, schimbari care se vor aplica masinilor non-euro, Euro 1 si Euro 2. Printre aceste schimbari s-au mentionat cresterea primei de casare de la 3.800 lei la 1.500 euro, acordarea reducerii in schimbul unui singur voucher si eliminarea intermediarilor.

Anul trecut, in luna octombrie, premierul Victor Ponta sublinia ca “ar trebui sa fie un singur tichet, iar aceasta facilitate sa fie pentru cel care isi caseaza masina, nu pentru cel care o tranzactioneaza, pentru ca este un fel de bursa ilegala a tichetelor, nereglementata si neimpozitata.”

La acest moment, tichetul, care se acorda propietarilor de masini cu o vechime de peste zece ani pe care le transporta in vederea casarii la REMAT-uri,  nu este nominal, astfel incat acesta poate fi vandut unui intermediar care, la randul lui poate folosi pana la trei tichete  pentru obtinerea unei masini noi. In acest mod intermediarul beneficiaza de o reducere mai mare.

Daca in 2009 au fost scoase din uz 32.327 de masini, in 2010 numarul acestora a crescut la 186.854 de masini casate fiind cumparate 60.000 de masini noi, iar in anul 2011 s-au casat 116.641 de masini vechi si au fost cumparate aproximativ 40.000 de autovehicule noi, conform datelor obtinute de la Ministerul Mediului.

Un articol de: Dalina E.
Foto: automarket.ro