Moastele Sfantului Apostol Andrei la Bucuresti

Pelerinii care vor participa la Catedrala Patriarhală la sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou se vor închina şi la moaştele Sfântului Andrei aduse luni, 24 octombrie, din Grecia.
Cea mai mare parte din moaştele Sfântului Andrei (capul) se găseşte la Patras, în Grecia, acolo unde Apostolul a suferit moarte martirică prin răstignirea pe o cruce în formă de X.
Capul se păstrează într-o raclă ce are formă de chivot cu o mitră arhierească. Această raclă a fost adusă  luni, 24 octombrie, pentru prima dată la Bucureşti, dar pentru a doua oară în România. Ea s-a mai aflat la Iaşi şi Galaţi, cu ocazia sărbătorii Sfintei Parascheva din anul 1996.
Capul Sfântului Andrei a fost dus astăzi la locul unde se construieşte Catedrala Mântuirii Neamului şi a fost purtat în procesiune în jurul săpăturilor pentru fundaţia Catedralei.

Patriarhul Daniel al BOR a oficiat slujba de binecuvântare a paraclisului noii Catedrale Patriarhale ridicat pe dealul Arsenalului. Paraclisul are hramul Învierea Domnului pentru că aminteşte de cele cinci biserici “ucise prin demolare” (trei) sau “răstignite prin translare” (două) pentru a fi construită Casa Poporului, a spus Patriarhul Daniel.
După sfinţirea Paraclisului de pe Dealul Arsenalului, procesiunea cu moaştele Sfântul Andrei a continuat până la actuala Catedrală Patriarhală, unde au fost aşezate sub un baldachin, lângă moaştele Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştiului şi ale Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena.
Racla cu capul Sfântului Andrei va rămâne la Bucureşti până vineri, 28 octombrie. Sâmbătă, 29 octombrie, va fi dusă la Sibiu cu ocazia Proclamării canonizării Mitropolitului Andrei Şaguna, iar duminică, 30 octombrie, la Alba Iulia cu prilejul Proclamării Canonizării Mitropolitului Simion Ştefan.

Sursa: romania-actualitati.ro