Sarbatoarea Sfantului Mare Mucenic Dimitrie

La 26 octombrie, peste trei sute de mii de români îşi serbează onomastica, de ziua Sfântului Dimitrie Izvorâtorul de Mir.

Sfântul Dimitrie este în tradiţia creştină unul dintre cei mai cunoscuţi martiri din primele secole creştine. El a murit în timpul ultimului impărat persecutor, Diocleţian, în anul 303.
Sfântul Dimitrie era grec de neam şi fiul al guvernatorului Tesalonicului.

Dimitrie a ajuns şi el guvernator şi din acea poziţie s-a opus manifestărilor păgâne care aveau loc cu ocazia unor victorii ale armatei romane.
A fost arestat şi determinat să renunţe la creştinism, religie considerată periculoasă pentru unitatea imperiului.
Dimitrie n-a cedat torturilor şi a fost omorât.

După moarte s-a constat că trupul său nu se descompune şi atunci moaştele i-au fost aşezate într-o biserică din Tesalonic, unde se găsesc şi astăzi.
Trupul nedescompus al Sfântului Dimitrie izvorâşte o substanţă frumos mirositoare, de unde şi numele de “Izvorâtorul de mir”.
La Bucureşti, zeci de mii de pelerini s-au închinat deja pe Dealul Mitropoliei moaştelor Sfântului Dumitru cel Nou sărbătorit la 27 octombrie şi moaştelor Sfântului Apostol Andrei, aduse special pentru sărbătoare din Grecia.
Liturghia oficiată de Sfântul Dumitru în aer liber lângă Catedrala Patriarhală din Bucureşti a fost transmisă în direct la Radio România Antena satelor în intervalul 10.00-12.00.

Sursa: romania-actualitati.ro si foto Agerpres