Recurs in Interesul Legii – Restituirea sumelor incasate cu titlul de taxa de poluare

Prof. univ. dr. Anastasiu Crisu, Avocatul Poporului, a trimis Presedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie un recurs in interesul legii privind interpretarea dispozitiilor legale in baza carora se calculeaza dobanzile aferente sumelor incasate si restituite de administratiile finantelor publice din tara cu titlu de taxa pe poluare, taxa de prima inmatriculare si taxa pentru emisiile poluante.

Instantele de judecata s-au pronuntat in mod diferit asupra temeiului legal in baza caruia s-a stabilit cuantumul prejudiciului cauzat contribuabilului.


Instantele au retinut ca temei urmatoarele texte de lege: art. 3 alin. (3) din Ordonanta Guvernului nr. 9/2000 privind nivelul dobanzii legale pentru obligatii banesti, art. 1 din Ordonanta Guvernului nr. 13/2011 privind dobanda legala remuneratorie si penalizatoare pentru obligatii banesti, precum si pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale in domeniul bancar, art. 994 din vechiul Cod civil, art. 1535 din Legea nr. 287/2009 (Codul civil), art. 124 si art. 70 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 – Codul de procedura fiscala.

Citeste AICI cuprinsul integral al Recuruslui in Interesul Legii formulat de Avocatul Poporului

Sursa: e-juridic.manager.ro
Foto: Avocatul Poporului