Cand si cum s-au nascut proverbele

Dacă s-ar pune întrebarea: când şi cum s-au născut proverbele, s-ar putea răspunde numai dacă s-ar ţine seamă de timpul şi felul în care s-a dezvoltat înţelepciunea omenească.

Ele sunt ,,răsunete”, ,,ecouri” ale unei străvechi morale sociale şi încercând să aflăm când au luat fiinţă, ne-am afunda cu multe mii de ani în urmă, în cele mai vechi timpuri ale istoriei omenirii, fără să le dăm de capăt. Putem afla însă de la ele multe lucruri demne să fie cunoscute, căci proverbele sunt izvorâte din viaţă, sunt flori ale înţelepciunii populare.

Unele sunt mai bătrâne, altele mai tinere, dar toate vorbesc despre oameni.

Despre metehnele şi virtuţile lor, în toată felurimea legăturilor dintre ei şi cu atât adevăr, încât şi-au păstrat neştirbită prospeţimea.

Mulţi dintre noi ne-am îndepărtat de literatura populară. Am fost obligaţi s-o citim în şcoală şi gata. Însă anumite împrejurări din cotidian ne fac să ne dăm seama că nimic nu poate rezuma mai bine ceea ce simţim sau ni se întâmplă, decât un proverb sau o zicătoare.

Zilele trecute un bădăran ajuns cineva se răţoia la un pieton că nu s-a dat la o parte când trecea el pentru că se grăbea, avea treburi importante. Lângă mine s-a auzit ,,Prostul nu e prost destul dacă nu e şi fudul”.

O femeie mi-a spus ieri la piaţă ,,cauţi nod în papură şi spini în mărgăritar”. În faţa porţii vecinul dădea ocol maşinii, într-o ploaie de zile mari, după ce-şi uitase cheile înăuntru, ce să faci ,,unde nu-i cap vaide picioare”. Mai deunăzi am avut o decepţie, care m-a dus cu gândul că ,,la omul sărac nici boii nu trag”. Trist dar adevărat. Mai bine ,,prost să fii, noroc să ai”. Să nu credeţi că ,,bat şaua să priceapă iapa” ci vă sfătuiesc doar să ,,nu daţi vrabia din mână pe cioara din par”. Nu de alta dar ,,cine se frige cu ciorbă suflă şi-n iaurt”.

O să-mi spuneţi poate că fac ,,din ţânţar armăsar” că ,,vorbeşte gura fără mine”. Puteţi să spuneţi orice, bine faceţi, veţi vedea că tot la proverbe ajungeţi şi că ,,nu bat apa-n piuă”. Ei dar ,,vorba multă, sărăcia omului”!

Rămâneţi sănătoşi şi până la următoarea întâlnire va las să ,,puneţi ţara la cale”.

Violeta A. – Redactor Radio