NASA a lansat un nou robot spre Marte

Cel mai complex vehicul spaţial, robotul Curiosity, ar urma să ajungă la solul planetei Marte, potrivit specialiştilor de la NASA, în luna august a anului 2012.
Agenţia spaţială americană NASA a lansat cea mai mare misiuni a sa, spre Marte, pentru a determina dacă viaţa a fost vreodată posibilă pe această planetă a sistemului nostru solar, informează BBC:

O rachetă fără echipaj uman de tip Atlas V, care poartă un robot de dimensiunea unui mic vehicul de teren, a decolat cu succes sâmbătă.

Laboratorul mobil pe şase roţi numit “Curiosity” este prevăzut cu un braţ lung care va preleva probe.

Curiosity este este dotat cu 10 instrumente care vor studia suprafaţa planetei Marte într-un mod nemaiântâlnit până acum.

Robotul Curiosity  este cel mai mare vehicul construit din cele care au fost trimise către Marte, fiind de dimensiunea unei mici maşini de teren (SUV).

Laboratorul mobil va parcurge distanţa până la planeta Marte în aproximativ opt luni şi jumătate, aterizarea fiind preconizată în dimineaţa zilei de 6 august 2012.

Dacă va ateriza în august în siguranţă pe planetă, robotul va putea exoplora solul marţian pentru a găsi orice fel de semne care pot proba faptul că în prezent sau în trecut planeta a permis dezvoltarea vieţii microbiene.

Racheta Atlas V va duce capsula în care se află robotul pe o orbită în jurul Terrei de unde i se va da un impuls către planeta Marte.

Curiosity este alimentat de o baterie pe bază de plutoniu care poate furniza energie robotului pentru mai mult de un deceniu.

Sursa: romania-actualitati.ro
Foto:Reuters