Fenomenul violentei in familie face parte din cele mai complexe si mai grave probleme ale societatii actuale la scara mondiala. De cele mai multe ori, victimele violentei in familie sunt femeile.
In decembrie 2012, Romania face un pas important in incercarea de prevenire si combatere a violentei in familie, aproband, prin HG nr. 1156, “Strategia nationala pentru prevenirea si combaterea fenomenului violentei in familie pentru perioada 2013-2017 si Planul operational pentru implementarea acesteia.
Prin aceasta, prevenirea violentei in familie devine o prioritate evidentiindu-se necesitatea introducerii in legislatie a unor masuri si actiuni care sa asigure protectie copiilor, femeilor si varstnicilor care sunt victime cu grad mare de vulnerabilitate.
Pe plan international se fac eforturi similare pentru a asigura cadrul legal care sa ajute la prevenirea si combaterea violentei in familie. Parlamentul European a votat propunerea Comisiei Europene pentru protectie la nivel european a victimelor violentei, in special a violentei domestice.
Prin aceasta se reglementeaza dreptul victimelor violentei de a folosi ordinul de restrictie obtinut in tara lor, oriunde s-ar afla in Uniunea Europeana.
Comisarul U.E. pentru justitie, doamna Viviane Reading, a declarat:
“Se estimează că 1 din 5 femei din Europa suferă de violență cel puțin o dată în viața lor. Din păcate, cea mai comună formă de violenţă fizică este provocată de cineva apropiat de o femeie, de obicei, de partener. Datorită ordinului european de protecție, victimele violenței domestice pot respira ușurate: ele vor avea posibilitatea de a se baza pe un ordin de restricție obținut în țara lor de origine ori de câte ori acestea sunt în Uniune. Protecția se va deplasa cu cetățenii. Acesta este un exemplu concret al modului în care UE contribuie la consolidarea drepturilor victimelor în toată Europa. Aș dori să le mulțumesc raportorilor Antonio López-Istúriz și Antonyia Parvanova pentru munca lor neobosită în acest dosar important, care a deschis calea pentru o adoptare rapidă de către Parlamentul European”.
Consiliul de Ministri a adoptat in octombrie 2012 o directiva care stabilea un mimim de drepturi pentru victimele violentei pentru a se asigura ca:
– victimele sunt tratate cu respect si politia, procurorii si judecatorii sunt instruiti pentru a se ocupa in mod corespunzator de ele;
– victimele sunt informate despre drepturile si cazul lor intr-un mod pe care sa il inteleaga;
– victimele au la dispozitie ajutor in fiecare stat membru al U.E.;
– victimele pot participa la proceduri daca doresc si sunt ajutate sa asiste la proces
– victimele vulnerabile – cum ar fi persoanele cu dizabilitati, victime ale violului, copii – sunt identificate si protejate;
– victimele sunt protejate pe perioada investigatiilor si pe toata durata procesului.”
Pentru implementarea directivei la nivel national, Statele Membre, au la dispozitie 3 ani.
Un articol de: Dalina E.
Foto: vestic.ro